Molekyyligastronomia

Blogin pitäjä Anu Hopia on elintarvikekehityksen tutkimusprofessori Turun yliopistossa. Kirjoittanut ja luennoinut kokkauksen kemiasta 1990-luvun puolesta välistä.

Väriä elämään

Voisiko ruokapöydän antimet tuoda vaihtelua talven värimaisemaan? Valkeuden laskeutuessa koko Suomen ylle joulukuun 2023 tieteellisgastronominen ruokaklubi keskittyy väreihin. Silmillämmehän me ensimmäiseksi ruoan maistamme, ja väitetään, että teemme päätöksen ruoan laadusta jo ensimmäisen 30 millisekunnin aikana. Onko tämä totta? Sitäkin pohdimme vuoden viimeisessä tieteellisgastronomisessa ruokaklubissa, joka kokoontuu samanaikaisesti Turussa,

Oluen henki

Rakkaalla lapsella on monta nimeä ja rikas on suomalaisten olutsanasto. Oliko olut syy, miksi ihmiskunta siirtyi metsästäjä-keräilijöistä maanviljelijöiksi?  Ja nauttivatko viikingit oluensa puhtaaksi keitetystä vihollisen kallosta?  Tätä emme varmaan koskaan saa tietää, eikä liene tarpeenkaan, sillä nämä ovat niitä ihania ruoan ja juoman historiaan liittyviä tarinoita, jotka saattavat

22.11.2023|Juomat|0 Comments

OLUESSA

Marraskuun Tieteellisgastronomisen ruokaklubin teemana keskiviikkona 15.11.2023 klo 17-19 on olut.  En käy avaamaan teemaa tämän tarkemmin, sillä sisällöstä tulee vastaamaan kansallinen olutgurumme Aniko Lehtinen.  Valmistaudun itse kuulemaan, oppimaan ja arvioimaan Anikon meille toimittamia olutnäytteitä, jonka yhteydessä sitten opimme lisää.  Tuleva blogipostaus noin viikon kuluttua tilaisuudesta kertoo sitten enemmän. Tilaisuus toteutetaan

9.11.2023|Juomat|2 Comments

LEIVÄLLISEN PÖYDÄN ÄÄRELLÄ

Haistelimme leipää numero 622.  ”Kyllä illan voisi huonomminkin viettää”, totesi yksi Helsingin pään osallistujista. Ja oikeassa olikin – lyhyen hartaan hetken jokainen tieteellisgastronomisen ruokaklubin osallistuja Helsingissä, Turussa ja Seinäjoella rauhoittui hetkeksi ja hengitti hartaasti ruisleivän tuoksua minigrip-pussista. Tuolloin oli jo käynnissä leipäteemaisen klubi-illan aistinvarainen arviointi, mutta sitä ennen olimme kuunnelleet

15.10.2023|Leipominen, Viljat|0 Comments

LEIVÄSTÄ LEIPÄÄN

”Kenen leipää syöt, sen lauluja laulat” ” Leipä miehen tiellä pitää” ”Leipäläpi” ”Leivättömän pöydän ääreen” ”Otti ohraleipä” ”Valtion leipä on pitkä ja kapea” ”Voi voi ja lämmin leipä” Nuo nyt ainakin tulivat mieleen, kun mietin leipään lliittyviä sanontoja.  Sitten tuli mieleen sota-ajan laulun sanat: Vitamiineja on joka paikassa, niit on soosissa,

4.10.2023|Leipominen|0 Comments

HEELA, HALVA, KVARTA, KUUTONEN, NILKKI, PULMU JA SIRKKU

Seinäjoki liittyi tieteellisgastronomisen ruokaklubin klaaniin Tieteellisgastronomiset ruokaklubit jatkuivat keskiviikkona 20.9.2023 suhteellisen pitkän kesätauon jälkeen.  Klubitoiminta oli kuitenkin sitten toukokuun ottanut kaksi suurta kehitysaskelta, joten pitkä tauko lienee sallittu: Klubitoiminta laajeni kahdelta paikkakunnalta kolmannelle, kun mukaan liittyi Helsingin ja Turun lisäksi Seinäjoki. Halukkaat voivat nyt suorittaa klubeihin osallistumalla Ruoka

23.9.2023|Sokerit ja hunaja|0 Comments

KEMIAA KEITTIÖSSÄ

Molekyyligastronomia-blogin lukijoille erikoishintaan 25 e+pk! Tilaa osoitteesta info@stimulusconsulting.fi Miksi munakas epäonnistuu? Entä mikä saa suklaavaahdon pysymään kasassa? Miksi tietyn ruuan kohdalla kannattaa kutsua perhe pöytään heti, mutta toinen ruoka saa hetken vetäytyä ennen kuin sille kannattaa näyttää veistä?

Go to Top