Kotimolekyylikokkausta – Osa II

26 huhti
Kerrosjuomien kokeilumme maaliskuussa (Kuukauden ensimmäinen kolmas torstai) ja erityisesti sen myötä löytynyt Heston Blumenthalin ”Läpi kaninkolon”-juoma sai minut testaamaan muutamaan kertaan ideaa myös omassa keittiössä. Tuossa HBn juomassa juoman eri kerrokset pysyvät erillään pelkästään viskositeetin avulla.  Hän ei siis muunnellut ... Read more »

Täysin synteettinen meny

21 huhti
On pakko laittaa tämä linkki tänne tiedoksi, vaikka en juuri nyt ehdi tästä mitään kirjoittaakaan…  Hervé This ja Pierre Gagnaire valmistavat yhteistyössä täysin synteettisen menyn Hong Kongissa ja toteuttavat ”nuotti-nuotilta” -gastronomiaa (note-by-note). Note-by-note tarkoittaa ruoanlaittoa ”molekyyli kerrallaan”.  Siinä kokki ottaa ... Read more »

Toinen kolmas torstai 16.4.2009 – kooste

16 huhti
Toiseen kuukauden kolmanteen torstaihin osallistui tusinan verran kastikefriikkejä.  Tavoitteena oli selvittää, miten voin lämpötila vaikuttaa beurre blanc -kastikkeen koostumukseen. Taustaselvityksissä oli todettu, että kastikeohjeissa kummittelee usein ohje lisätä voi kastikkeeseen mahdollisimman kylmänä.  Syytä tällaiselle ohjeelle ei kuitenkaan yleensä anneta, joten ... Read more »

Toinen ”Kuukauden 3. Torstai” – Kastikkeet

13 huhti
Torstaina 16.4.2009 klo 17-19 järjestetään järjestyksessä toinen ”Kuukauden 3. Torstai” jälleen Roihuvuoressa Helpan (Helsingin palvelualojen oppilaitoksen) tiloissa Prinsessatie 2:ssa. Aiheena on kastikkeet, ja päivän kysymys on ”Miten kastikkeen onnistumiseen vaikuttaa siihen lisättävän voin lämpötila?”. Kysymys sai alkunsa usein kuullusta ohjeesta ... Read more »

Epäkeittoa

10 huhti
Söin ABC-ketjun lounaspöydästä ruokaa, jota ruokalistalla kutsuttiin kanavihanneskeitoksi.   Annoin sille mielessäni kuitenkin uuden nimen ”kanavihannesepäkeitto”, sillä sitä lurpsiessani oivalsin, mitä keitto on. Keitto on liemen ja kiinteiden partikkeleiden muodostama tunnistettavasti raaka-aineidensa makuinen kokonaisuus.  Hyvä keitto on liemen ja kiinteiden ... Read more »