Molekyyligastronomia
Blogin pitäjä Anu Hopia on elintarvikekehityksen tutkimusprofessori Turun yliopistossa. Kirjoittanut ja luennoinut kokkauksen kemiasta 1990-luvun puolesta välistä.
JOULUN KITEITÄ
”Miksi suklaa kiteytyy eri tavalla, kun sokeri?”, kysyin minä, johon Tatu jatkoi, että ”…ja miksi se ei tottele!?” Niin, suklaan kiteytymisen mysteeri olkoon joulukuun 2014 MG klubin teema ja sitä pohdittakoon E Ahlströmin tiloissa maanantaina 15.12.2015 alkaen klo 17. Kiitos jo etukäteen Maria Plantingille lämpimästä kutsusta! Kide on
POSSUN JÄÄDYTYS
Erottaako raati sokkomaistossa neljä viikkoa kotipakastimessa säilytetyn possun filee tuoreesta? Kyllä näyttää erottavan. Marraskuun MGklubi kokoontui pohtimaan pakastuksen vaikutusta lihan laatuun alkuperäisenä tavoitteena pohtia, mahtaisiko pakastus mureuttaa lihaa. Sitä testataksemme olimme ostaneet neljä viikkoa ennen klubi-iltaa kaksi kotimaista viljapossun sisäfilettä ja heittäneet ne tavalliseen kotipakkaseen (-18 C). Ne
POSSU ON JO PAKKASESSA
Olipas tosi helppo keksiä marraskuun MG klubin aihe! Lokakuun klubi-illan päätteeksi keskustelu nimittäin kulkeutui pakastettuun lihaan ja siihen, miten pakastus vaikuttaa lihan laatuun. Osa oli ollut havaitsevinaan, että pakastus olisi parantanut lihan laatua (mureuttanut, ehkä raakakypsyttänyt?) ja osan mielestä pakastus ei tee yhtään mitään millekään. Itse taipuisin uskomaan,
SAVUSTUSKLUBISSA OLTIIN OIKEASSA JA VÄHÄN VÄÄRÄSSÄKIN
MG klubi kokoontui lokakuun kokoukseensa Electroluxin tiloihin savustamaan lohta. Alun perin sokkomaistomme tarkoituksena oli verrata savuaromilla ja oikealla savulla valmistettujen lohibiittien laatua ja eroavaisuuksia. Sokkomaistolta putosi pohja, kun kävi ilmi, ettei aromin avulla uunissa savustettu kala ruskistunut lainkaan, mutta ei se meitä kovin kauaa harmittanut. Näin kaikki tapahtui:
SAVUA MG KLUBIN LOKAKUUN TAPAAMISESSA
Lokakuun MG klubin (Electrolux Oy, Lautatarhankatu 8B) teema on savuinen ja meillä olisi tarjolla kolme mielenkiintoista savustuskysymystä, joista pitäisi valita vielä ennen maanantaita 20.10.2014: Miten savustuslämpötila vaikuttaa savustuksen lopputulokseen? Miten puulaji vaikuttaa savustuksen lopputulokseen? Mitä muuta savu tekee ruoalle kuin antaa savun aromia? Vaikea päätös, sillä noista riittäisi
KYLMÄ PANNU KAUNISTAA – osa II
Syksyn ensimmäinen MG klubi pyörähti käyntiin kalanpaistolla teemana Tatun kesän hittituote eli kylmällä pannulla paistettu kala. Tatu oli nimittäin sitä mieltä, että sillä tavalla kalasta tulee mehevämpi ja kaikin puolin parempi. Sitä ei uskonut kukaan, joten eikun testaamaan! Niinhän siinä sitten kuitenkin kävi, että Tatun kylmällä pannulla paistettu