Molekyyligastronomia

Blogin pitäjä Anu Hopia on elintarvikekehityksen tutkimusprofessori Turun yliopistossa. Kirjoittanut ja luennoinut kokkauksen kemiasta 1990-luvun puolesta välistä.

SYKSY 2016 ALKAA INFUUSIOLLA

Published On: 4.9.20160 CommentsCategories: Juomat
Infuusio tämäkin ja hieno infuusio onkin. Tähän tutustutaan klubi-illassa 12.9.2016

Infuusio tämäkin ja hieno infuusio onkin. Tähän tutustutaan klubi-illassa 12.9.2016

Ensiksikin kiitokset Väinölle ja Jarille, jotka saattelivat minut takaisin ruotuun, kun sekoitin törkeästi terminologiaa.  Infuusio on tosiaan infuusio, eikä suodatus taikka perkolaatio puhumattakaan keittämisestä, joissa kaikissa tapahtuu aineiden uuttumista liuottimeen, kuten veteen, öljyyn tai alkoholiin.

Uute eli infuusio syntyy usean ominaisuuden yhteisvaikutuksesta.  Ensin pitää löytää sopiva materiaali, josta maku- ja aromiaineita uutetaan.  Yrtit, hedelmät, marjat, lehdet, pavut, juuret, … you name it!  Sen jälkeen haetaan sopiva uuttoliuotin.  Kun puhutaan ruoka- ja juomakulttuurista, minun mieleeni ei tule muita kuin vesi, öljy ja alkoholi, mutta voi niitä olla muitakin.  Kun sopiva yhdistelmä on löytynyt, homma muuttuukin haastavaksi.  Mikä lämpötila?  Mikä uuttoaika?  Mikä paine?  Yhdistelmiä on lukematon määrä ja niinpä esimerkiksi kahvijuomaa valmistetaan varmaankin tuhansin erilaisin tekniikoin, joissa kaikissa on omanlainen yhdistelmä noita edellämainittuja parametrejä.  Lisäksi muuttujina ovat tietysti kahvin alkuperä, fermentointitapa, paahto- ja jauhatusaste ja muutama muu muuttuja.  Ei ihme, ettei yksi ihmiselämä riitä löytämään sitä täydellistä kupillista kahvia!

Tämä taiwanilainen oolong-tee pitää sisällään monipuolisen kirjon makuja,aromeja ja muita aistimuksia, joihin päästään tutustumaan klubi-illassa.

Tämä taiwanilainen oolong-tee pitää sisällään monipuolisen kirjon makuja,aromeja ja muita aistimuksia, joihin päästään tutustumaan klubi-illassa.

Me MG-klubissa tyydytään pienempiin tavoitteisiin ja keskitymme testaamaan kahden parametrin vaikutusta uutteen aromiprofiiliin.  Testaamme uuttolämpötilan vaikutusta, johon meillä on käytössämme ihana taiwanilainen oolong-tee.  Tuon testikalustoksi omat teekuppini, joiden avulla myös juoman aromi tulee selkeämmin esiin.  Niitä riittää kymmenelle ensimmäiselle.

Toinen testattava parametri on uuttoaika ja siinä heittäydymme leikkimään Tatun (ja minun) kesällä ostamillamme leluilla eli edellisessä postauksessa mainitsemilla vakuumi-infuusiolaitteella.  Mitä juomaa … anteeksi infuusiota … me maistamme?  En vielä tiedä sitä itsekään, sillä Tatu lupasi taikoa siihen reseptin.  Jotakin tällaista sieltä on tulossa…

Näitä uuttamiseen liittyviä testejä, termejä ja teorioita käymme läpi syksyn ensimmäisessä MG-klubissa maanantaina 12.9.2016 klo 17- perinteisesti Stadin ammattiopistolla Roihuvuoressa osoitteessa Prinsessantie 2.  Pääovesta sisään ja suunnatkaa kohti keittiö Tattia.  Tervetuloa kaikki uudet ja vanhat ruokaharrastajat!

Jaa kirjoitus:

Leave A Comment

KEMIAA KEITTIÖSSÄ

Molekyyligastronomia-blogin lukijoille erikoishintaan 25 e+pk! Tilaa osoitteesta info@stimulusconsulting.fi Miksi munakas epäonnistuu? Entä mikä saa suklaavaahdon pysymään kasassa? Miksi tietyn ruuan kohdalla kannattaa kutsua perhe pöytään heti, mutta toinen ruoka saa hetken vetäytyä ennen kuin sille kannattaa näyttää veistä?