Molekyyligastronomia
Blogin pitäjä Anu Hopia on elintarvikekehityksen tutkimusprofessori Turun yliopistossa. Kirjoittanut ja luennoinut kokkauksen kemiasta 1990-luvun puolesta välistä.
Kuivaako valkoviiniä risottoosi?

Näitä viinejä maisteltiin aikanaan Mozartin ja Beethovenin tahtiin. Nyt kuitenkin etsitään testattavaksi kuivaa ja puolimakeaa chardonnayta ja tehdään risottoa!
Ehdottomasti kuivaa, sanovat käytännössä kaikki ohjeet, kuten tämä:
Dry vs. Sweet? This tip is simple. If you are making a savory dish buy a dry wine. Fruit- forward does not mean sweet. If a label describes it’s wine as fruity, that just means concentrated fruit flavor it has nothing to do with sugar. For dry whites go for Chardonnay.
No, miksi sitten monet keittiön starat suosittavat ripauttaa sokeria valmiiseen risottoon ”maun tasapainottamiseksi”? Tässä kohtaa kysyn usein itseltäni: Kuivaa viiniä ja ripaus sokeria – eikös se ole sama kuin puolimakeaa viiniä?
Tästäpä taitamme peistä helmikuun MG-klubissa. Teoriapuolella pohditaan makujen vuorovaikutusta keskenään. Sitähän olemme ennekin tehneet suolan osalta ja nyt käydään samaa pohdintaa sokerin merkeissä: miten ripaus sokeria vaikuttaa ruoan flavoriin? Puhun nyt niin pienestä määrästä, ettei se varsinaisesti vielä edes maistu makealta.

Risotossa kuulemma riisinjyvä kääntyy omaksi kastikkeekseen. Puhutaan tästäkin sananen helmikuun MG klubissa Roihuvuoressa.
Minä lupaan teoretisoida, mutta sitten laitetaan klubilaiset taas pitkästä aikaa itse hommiin. Saatte tehdä kolmenlaista risottoa, jotka sitten yhdessä sokkomaistellaan. Katsotaan, minkälaisen flavoriprofiilin saamme aikaan, kun muokkaamme rispton reseptiä ihan vähän vain.
Tervetuloa siis risoton tekoon ensi maanantaina 8.2.2016 Roihuvuoreen ja Stadin ammattiopistoon osoitteeseen Prinsessantie 2. Me Tatun kanssa punnitsemme raaka-aineet, pilkomme sipulit ja teemme muun misauksen. Te tartutte vain kauhan varteen ja pyöräytätte porukalle risotot!