Salmiakki – ei pelkästään amoninsuolaa

26 maalis
Törmäsin mielenkiintoiseen anekdoottiin, kun virittäydyin huhtikuun tieteellisgastronomisen ruokaklubin salmiakkiteemaan: salmiakin kemiallinen nimi, ammoniumkloridi, saattaa juontaa juurensa muutaman tuhannen vuoden taakse egyptiläisen Amon-jumalan temppelin lähistöllä sijaitsevaan Amonin keitaaseen, jossa valmistettiin amoninsuolaa (kreik. hálas Ammoniakón) kamelin lannasta. Näin kertoo tuo viereisen kuvan ... Read more »

BICORPin HUNAJANHAKIJAT

9 kesä
  Kauan sitten kirjoitin kirjaani ”Kemiaa keittiössä”, miten haluaisin nähdä livenä Espanjan Valenciassa sijaitsevan kalliomaalauksen villimehiläisten pesänryöstöstä.  Näin kuvan ”hunajankerääjät” -kalliomaalauksesta ensimmäisen kerran muistaakseni Reay Tannahillin kirjasta ”Food in history” ja sen jälkeen se on tupsahtanut esiin milloin missäkin yhteydessä.  ... Read more »

Playstation ”Taste”

28 elo
Ennen vanhaan tiesimme, että kun ruoka maistui makealta, siinä oli sokeria.  Se oli siis nopean energian lähde.  Niukkuuden aikana se oli toivottu signaali, mutta sittenhän me eksyttiin kaikki joukolla karkkimaahan. Muutkin maku- ja hajuaistit ovat meille evoluution myötä syntyneitä ravitsemusneuvojia: suolainen ohjannut ... Read more »