KEFIIRIFAKIIRIT

Helmikuun 2022 tapaamisessa luonnontieteellis-gastronomisen ruokaklubimme osallistujat saivat nauttia argentiinalaisen probioottitutkijan ja mitä ilmeisimmin myös kefiirifakiirin Gabriel Vinderolan luentoa fermentoiduista ruoista, erityisesti kefiirin mikrobiologiasta.  Minä sain siis vain istua ja tehdä muistiinpanoja tätä postausta varten. Maailman fermentoitujen ruokien lista sisältää ainakin 5000 nimikettä:  jugurtti, kombucha, juustot, oliivit, leivät, salamit, ilmakuivatut kinkut, hapatetut kaalit ja muut kasvikset, olut, viini, suklaa.  Siinä oli

2022-02-22T17:12:57+03:0020.2.2022|Juomat, Maitotuotteet|0 Kommenttia

KEFIIRIÄ PITÄÄ ODOTTAA VIELÄ KUUKAUSI

Kefiiriä tämäkin Vuoden ensimmäisen klubi-illan teemaksi on valikoitunut kefiiri. Saamme kuulla kahden alan huippututkijan - argentiinalaisen Gabriel Vinderolan ja suomalaisen Seppo Salmisen asiantuntevia luentoja kefiirin (kefiirien) mikroskooppisesta maailmasta, ja pääsemme arvioimaan erilaisia kefiirijuomia, muun muassa eteläamerikkalaista makeaa kefiiriä. Toivottavasti saamme myös kefiirinsiemeniä kotiinviemiseksi. Klubi-illat tapahtuvat sekä Helsingissä että Turussa. Mutta mutta. Vedetään hiukan henkeä tuon

MOZZARELLA – VENYVÄÄ KEMIAA

Venytys onnistuu vain kuumalla juustomassalla. Venyihän se mozzarella lopulta syyskuun mg-klubissakin, ja pääsimme myös jyvälle siitä, miksi se ei aina venykään.  Tietenkin kuitenkin taas teimme (minä tein) yhden typerän virheen koeasetelman suunnittelussa.  Siitä myöhemmin. Laitetaan tähän alkuun nyt kuitenkin tarkka ohje siitä, miten syntyy hyvää kotitekoista mozzarellaa.  Se on saatu yhdeltä klubilaiselta (kiitos Mikko Halsas!),

2020-10-04T19:05:48+03:004.10.2020|Maitotuotteet|0 Kommenttia

LEIPÄJUUSTOA

MG-klubi on vuosien varrella tehnyt lukuisia ansiokkaita (teoreettisia) sukelluksia maitoon.  Olemme muun muassa pohtineet maidon pohjaan palamista ja vaahdon syntyä, taikka miettineet, miten possetin ihana hyytelörakenne syntyy. Tässä juustoutuu ternimaito Nyt sitten syyskuussa 2019 astelimme ryhmänä leipäjuustoon.  Asettelimme askeleemme tarkasti kimmoisiin, ehkä hieman tahmeisiin juustossa risteileviin kaseiiniköysiin, jotka olivat syntyneet, kun lämpimään maitoon lisäämämme juustonjuoksuttimen

2019-09-15T21:27:04+03:0015.9.2019|Maitotuotteet|2 Comments

Mitä maitoa leipäjuustoon?

Miten syöt leipäjuustosi? Laitatko uuniin ja nautit lakkahillon kanssa? Murennatko mustaan kahviin ja lusikoit sieltä suuhusi? Vai puraisetko sellaisenaan narskuvan juuston kahvin seuraksi? Minulle menee kaikki tyylit, kunhan juusto on tuoretta, mehevää ja narskuvaa. En ole koskaan tehnyt itse leipäjuustoa, joten on jo aika. Syyskuun 2019 MG-klubit alkavatkin leipäjuuston merkeissä. Tutustumme valmistustekniikkaan ja testaamme, miten

2019-09-01T20:22:55+03:001.9.2019|Maitotuotteet|0 Kommenttia

Me juodaan nyt maitokahvia

Maitokahvin maito ei enää välttämättä tule lehmästä. Ne pääsevät istumaan katsomon puolelle, kun kahvittelijat siirtyvät enenevässä määrin kauramaitokahviin.   Olipa muuten oikein mallikas puujalkavitsi, vaikka itse sanonkin!! Marraskuun luonnontieteellisessä ruokaklubissa pohditaan ja arvioidaan maitokahvin syvintä olemusta. Tiedättehän ranskalaisen tavan valmistaa maitokahvi – puolet vahvaa kahvia ja puolet kiehuvan kuumaa maitoa. Se on hyvää Ranskassa,

2018-11-04T14:46:24+03:004.11.2018|Juomat, Maitotuotteet|2 Comments
Go to Top