Molekyyligastronomia

Blogin pitäjä Anu Hopia on elintarvikekehityksen tutkimusprofessori Turun yliopistossa. Kirjoittanut ja luennoinut kokkauksen kemiasta 1990-luvun puolesta välistä.

TG eli TIETEELLIS-GASTRONOMINEN RUOKAKLUBI HELSINGISSÄ, TURUSSA JA SEINÄJOELLA

Tieteellisgastronomiset ruokaklubit pidetään videoyhteyden avulla samanaikaisesti Turussa, Helsingissä ja Seinäjoella.  

Tärkeä tiedotus helsinkiläisille osallistujille:  Joulukuun 2024 tilaisuus on harmillisesti viimeinen kerta, kun klubi kokoontuu Helsingissä, sillä Hotelli- ja ravintolamuseo joutuu poistamaan klubit ohjelmastaan avustusleikkausten seurauksena.  Yritämme vielä etsiä Helsingistä uutta yhteistyökumppania, mutta toistaiseksi sellaista ei ole vielä löytynyt.

Ruokaklubi on avoin tilaisuus kaikille ruoasta kiinnostuneille. Klubitapaamisissa tarkastellaan ruokaa, ruoanlaittoa sekä ruoasta nauttimista useasta eri näkökulmasta.  

Illat ovat luonteeltaan vapaamuotoisia, ja niihin sisältyy aina lyhyt teoreettinen pohjustus valitusta teemasta. Teoreettisen osuuden lisäksi illan ohjelmassa on mukana maistelut sekä aistinvaraiset arvioinnit, keskustelua ruoasta sekä ruoan merkityksestä arjessa ja juhlissa.

Jokaiseen iltaan kuuluu aina kaksi luentoa eri tieteenaloilta sekä aistinvaraista arviointia. Tilaisuuksissa perehdytään ruokaan sekä kulttuurisesta että luonnontieteellisestä näkökulmasta.

Tarkemmat tiedot klubitapaamisista:

  • Tilaisuudet syyskuusta toukokuuhun kerran kuukaudessa keskiviikkoisin klo 16.45-18.45 (HUOM. muuttunut aika Hotelli- ja ravintolamuseon muuttuneiden aukioloaikojen vuoksi)

  • Sksyllä 2024 kokoonnumme neljä kertaa tällaisin  kokoontumisajoin ja teemoin:

    • 4.9. aiheena tomaatti 

    • 2.10. aiheena ruokaperinteet

    • 6.11., jolloin tilaisuus yhteistyössä Tiedemuseo Liekin kanssa – aiheena marjat

    • 11. 12. aiheena alkoholittomuus 

  • Tilaisuudet syyskuusta toukokuuhun kerran kuukaudessa keskiviikkoisin klo 16.45-18.45 , paikkana on – ellei toisin mainita – Helsingissä Hotelli- ja Ravintolamuseon tilat Kaapelitehtaalla osoitteessa Kaapeliaukio 3, G-porras, Helsinki.  Turussa kokoonnumme Turun yliopiston Medisiina D-rakennuksessa sijaitsevassa Aistikattila-moniaistilaboratoriossa osoitteessa Kiinanmyllynkatu 10, Turku.  Seinäjoella kokoontumiset ovat Frami-kampuksella.   Kolmen paikkakunnan välillä on Zoom-yhteys, sillä toteutus on yhteinen.  Kaikkiin tilaisuuksiin on etukäteisilmoittautuminen, sillä tiloihin mahtuu vain rajallinen määrä osallistujia.  Osallistumislinkit postauksessa alla.

    Ilmoittautuminen 7.8.2024 alkaen seuraavista linkeistä.

  • ILMOITTAUTUMINEN MUKAAN:  Tilaisuuksiin mahtuu 15-20 osallistujaa/paikka, ja siksi klubi-iltoihin on ennakkoilmoittautuminen.  

HISTORIAA:Klubia – alkuperäiseltä nimeltään MG-klubi – on järjestetty vuodesta 2009 alkaen ja paikalle on ilmaantunut 6-60 ruokaharrastajaa ja -ammattilaista.  Klubia on alusta alkaen vetäneet harrastuspohjalta tutkija Anu Hopia ja keittiömestari Tatu Lehtovaara.  Keväällä 2022 Tatu kuitenkin siirtyi uusiin hommiin, joten kevään 2022 ajan klubia alettiin järjestää Turussa, Turun yliopiston Funktionaalisten elintarvikkeiden kehittämiskeskuksen (nykyisin Ravitsemus- ja ruokatutkimuskeskus eli NuFo) toimesta.   Uutta paikkaa Helsingissä etsiskeltiin tovi. Vuoden 2022 alkaen ruokaklubissamme oli jälleen muodonmuutoksen aika.  Siirryimme pitämään klubi-illat aina keskiviikkoisin, ja Helsingissä järjestämme illat yhteistyössä Hotelli- ja Ravintolamuseon kanssa, ja myös kokoonnumme HRM:n tiloissa Ruoholahdessa.  Koska samalla saimme laajennettua myös tieteellistä kattaustamme kulttuurintutkimuksen suuntaan, muutimme myös klubin nimeksi TIETEELLISGASTRONOMINEN RUOKAKLUBI eli TG-klubi.  Syksystä 2023 alkaen klubitoiminta laajeni kolmannelle paikkakunnalle eli Seinäjoelle Suomen kulttuurirahaston Etelä-Pohjanmaan rahaston myöntämän apurahan turvin. Seinäjoella järjestäjinä toimivat siellä toimiva Anu Hopian tutkimusryhmä yhteistyössä Etelä-Pohjanmaan kesäyliopiston kanssa.

    Jaa kirjoitus:

    28 Comments

    1. […] TG eli TIETEELLIS-GASTRONOMINEN RUOKAKLUBI HELSINGISSÄ, TURUSSA JA SEINÄJOELLA […]

    2. Marika Suutarinen 17.8.2019 at 11:38 - Reply

      Hei! Onko syksyn 2019 MG-klubin tapaamisista vielä tietoa?

      • Anu Hopia 18.8.2019 at 17:14 - Reply

        Hei, Jep, laitan ihan kohta niistä tarkempaa tietoa, mutta tässäkin lyhyesti: ma 9.9., ma 14.10 (vielä vähän epävarma), ma 11.11 ja ma 9.12. aina klo 17-19. Syyskuussa tavataan ainakin Roihuvuoressa Stadinammattiopiston tiloissa.

    3. pk 1.1.2019 at 15:18 - Reply

      onko 2019 kokoontumisista vielä tietoa?

      • Anu Hopia 2.1.2019 at 11:31 - Reply

        Moi, juu kevään päivät on listattu viimeisessä postauksessa. Laitan ne myös tänne klubi-sivulle ihan kohta.

    4. Lena Lietepohja 27.9.2014 at 08:07 - Reply

      Hej,
      skulle gärna delta i era inspirerande klubbkväller. Kan jag anmäla mig till träffen i oktober, eller är deltagarantalet fyllt?
      I skolans framtida undervisningsplan tänkte vi speciellt satsa på molekylkemi.
      Med vänlig hälsning, hushållslärare Lena Lietepohja

      • Lena Lietepohja 27.9.2014 at 08:11 - Reply

        molekylgastronomi är det rätta ordet.

      • Anu Hopia 27.9.2014 at 09:04 - Reply

        Hej,
        det är inte fullt, välkommen!

    5. laura 23.9.2014 at 05:18 - Reply

      Hei, pitääkö klubi-iltoihin ilmoittautua ennalta vai voiko paikan päälle vain ”pölähtää”?

      • Anu Hopia 26.9.2014 at 14:07 - Reply

        Moi,
        Kyllä sinne Roihuvuoreen voi ihan mieluusti pölähtää sekaan & tervetuloa vaan! Nyt loput syksyn klubi-illat on kuitenkin tarkoitus taas vierailla eri paikoissa, joten joudumme rajoittamaan klubilaisten lukumäärän noin 20:en. Silloin aina pyydän ilmoittautumiset etukäteen, vaikka yleensä sinnekin on aina yksittäinen pölähtäjä mahtunut joukkoon. Toivottavasti nähdään!

      • Anu Hopia 26.9.2014 at 14:08 - Reply

        Moi,
        Kyllä sinne Roihuvuoreen voi ihan mieluusti pölähtää sekaan & tervetuloa vaan! Nyt loput syksyn klubi-illat on kuitenkin tarkoitus taas vierailla eri paikoissa, joten joudumme rajoittamaan klubilaisten lukumäärän noin 20:en. Silloin aina pyydän ilmoittautumiset etukäteen, vaikka yleensä sinnekin on aika yksittäinen pölähtäjä mahtunut joukkoon. Toivottavasti nähdään!

    6. Esko Vesa 31.3.2014 at 13:34 - Reply

      Meneekö liikaa molekyylibiologian puolelle: imeytyvätkö kalkkipitoisen veden kalkkihiutaleet elimistön käytettäväksi? Jos ei, mikä käsittely muodostaa käyttökelpoista kalsiumia?

      • Anu Hopia 6.4.2014 at 17:22 - Reply

        Moi, Menee kyllä mun osaamisalueen ulkopuolelle! Meniskö kliinisen ravitsemuksen puolelle???

    7. Esko Vesa 5.3.2014 at 16:03 - Reply

      Muuttujiahan on monia; maidon rasvaisuus, iskukuumennettu/homogenisoitu vai ei, valmistuksen maksimilämpötila, suolapitoisuus, maidon/kerman lisäämisvaihe, ainesten keskinäiset lämpötilat. Oma tutkimukseni on alussa, vain pari löydöstä: valmistuksen maksimilämpötila jos korkea, varmemmin juoksettuu, ”kaupan maito” (varsinkin jo kerran keitetty) juoksettuu helpommin kuin käsittelemätön ”lehmän maito”.
      Esko Vesa

      • Anu Hopia 10.3.2014 at 18:10 - Reply

        Joo muuttujia on todella paljon, emmekä me klubi-illoissamme edes pyri niitä kaikkia kartoittamaan. Tavoitteena on yleensä tutustua kiinnostaviin ilmiöihin ja syvällisemmän tutkimisen joudumme jättämään muille.

      • Marika Suutarinen 14.8.2019 at 20:39 - Reply

        Hei! Onko syksyn 2019 MG- klubitapaamisista vielä päätetty?

    8. Esko Vesa 27.2.2014 at 12:01 - Reply

      Joko olette ehtineet tutkia maitoa sisältävän keiton/puuron juoksettumisilmiötä?

      • Anu Hopia 2.3.2014 at 17:48 - Reply

        Vuosi sitten joulupuuron kanssa todettiin, että suola lisäsi maidon proteiinin saostumista keiton aikana. Sen enempää ei olla tätä tutkittu. Olisiko lisäideoita? Niitä otetaan vastaan mielellään!

    9. Esko Vesa 14.2.2014 at 08:28 - Reply

      Juuri lukemani Anun kirja Kemiaa keittiössä herätti pari kysymystä:
      – miksi sinappiin lisätään etikkaa kaksi kertaa, sivu 180, kohdat 2 ja 4?
      – miksi fileen loppulämpötila on eri kokonaisessa fileessä, 58 astetta, sivu 203 ja yksittäisessä pihvissä, 50 astetta, sivu 211 ?
      – jos amylaasin alfa muodon paras toimintalämpötila on 72-75 astetta ja beta-muodon 62 – 65, miksi Imelletyn perunalaatikon suosituslämpötila on 55 astetta, eikä tarkan sirkulaattorin omistajalle esim. 68,5 astetta? Sivut 187 – 188.
      Sitten vielä höpö-kysymys: olisikohan Coca-cola oivallinen lihan marinointiliemi, sivu 212?
      Esko Vesa

      • Anu Hopia 17.2.2014 at 17:11 - Reply

        Hei,
        Käytiinkin jo keskustelua sähköpostilla, mutta tässä vielä vastaukset tänne linjoillekin:
        – toinen etikan lisäys on painovirhe, ei sitä tarvitse kahta kertaa lisätä. Toivottavasti leipätekstistä hoksaa, mikä on etikanlisäyksen ajankohdan merkitys
        – pihvin paisto on käsityötä, jossa sisälämpötilan määrää paistaja. Jos haluaa medium-kypsyysasteeseen kypsennetyn pihvin, sisälämpötila on noin 54-56 C, kypsän ja mediumin raja noin 58 C. Olen ottanut tuohon sivulle 211 tutun kokin testaaman reseptin, jossa on hänen arvionsa hyvästä pihvistä. Ohut pihvi kypsyy helposti liikaa, jolloin se kuivuu. Sen vuoksi hän jättää tuon lämpötilan mielummin alle kuin yli halutun kypsyysasteen. Mutta, kuten sanoin jokainen pihvin paistaja valitsee halutun kypsyysasteen itsenäisesti.
        – entsyymien kanssa pelaaminen on todella konstikasta puuhaa! Lämpötila vaikuttaa entsyymiaktiivisuuteen todella paljon ja reaktionopeus saattaa kymmenkertaistua muutaman asteen muutoksella. Viisi astetta lisää ja entsyymi saattaa tuhoutua. Tuohon reseptiin on valittu kohtuullisen nopean reaktion lämpötila, mutta toki imeltymistä voi halutessaan nopeuttaa lämpötilasäädöllä. Voit lukea siitä turhautuneen tekstin tämän blogin sivuilta osoitteesta https://molekyyligastronomia.fi/ne-perkeleen-entsyymit/.
        – kyllä kokista käytetään monenlaisen lihan marinointiin. Se antaa makeutta, mutta happamuuden väitetään myös mureuttavan lihaa. En ole kyllä kokeillut käytännössä.
        Mukavia kokkaus- ja lukuhetkiä toivotellen,
        Anu

        • Jussi Kulkevainen 30.5.2019 at 06:43 - Reply

          Perunan imeltäminen viljan entsyymeillä ei ole ollenkaan konstikasta puuhaa. Pääasiassa peruna imeltyy ”65 asteen” entsyymillä, mutta myös ”73 asteen” entsyymillä. Tätä voi pitää tavalliselle kotikokille vakiona, vaikka lajikeominaisuudet vaikuttaa hiukan. Kun imelletään niin että sose on sopivasti vedellä notkistettua, 65-70 asteinen sose imeltyy 2-4 tunnissa. Jos tässä lämpötilassa jatkaa imeltämistä niin silloin on vaarassa että maltoosi hajoaa edelleen vähemmän makeiksi yhdisteiksi ja imeltymistulos saattaa heiketä oleellisestikin.

          Myös lanttu ja nauris imeltyy, mutta silloin täytyy ajan suhteen olla tarkkana, että pienestä tärkkelyspitoisuudesta johtuen imeltymisessä muodostuvaa maltoosia ei haihduteta ”taivaan tuuliin”.

      • Jussi 18.8.2019 at 09:09 - Reply

        Perunalaatikon (soseen) optimilämpötila viljan amylaasilla imeltymiseen on 65-73 astetta. Kun tässä lämpötilassa imeltää, niin imeltyminen tapahtuu noin 2-4 tunnissa. Jos sähkölieden uunissa imeltää niin silloin uunin lämpötilaksi voi asettaa noin 70-75 astetta, koska soseen lämpötila on muutaman asteen uunin lämpötilaa alhaisempi. Uunien lämpötiloissa voi olla isojakin heittoja säätimen asetukseen verrattuna joten se kannattaa tarkistaa erillisellä uunin lämpömittarilla.

        Oletan että 55 asteen suositus perustuu ”viikarin virheeseen” tai ehkä oikeammin ”viikarin vahinkoon”. Samassa kappaleessa viikari toteaa juurikin amylaasireaktioiden lämpötilat OIKEIN ja sillä perusteella oletan että 55 asteen suositus olisi vahinko. Käsitykseni mukaan Viikari tarkoitti sitä että uunin lämpötila olisi 75 astetta, mikä olisikin lähellä optimia uunin lämpötilaa. Valitettavasti mainittu 55 asteen uunin suositulämpötila levisi kulovalkean tavoin ja käytännössä lehtien ruokatoimitukset uskoivat 55 asteeseen kuin jumalan sanaan ja näin muodostui ”väärä vakio” ja siitä seurasi imelletyn perunalaatikon valmistustaidon romahtaminen.

        55 astettakin toimii, kun erän minimikoko on 2kg perunoita. Sose jäähdytetään huolellisesti 75-76 asteiseksi ja jäähdytettyyn soseeseen sekoitetaan jauho ja 75-76 asteinen sose laitetaan imeltymään 55 asteiseen uuniin 2-4 tunniksi. Tämä on periaatteessa aika hyväkin menetelmä, koska siinä imeltymisen alkuvaiheessa muodostuu makeita ja myös kestäviä dekstriinejä ja kun sose jäähtyy hitaasti, ja silloin dekstriinien muodostuminen hidastuu ja alkaa makean maltoosin muodostuminen.

        Perinteiset vanhanajan emännät jäähdytti, vedellä sakeaksi puuroksi ohennetun soseen noin 76 asteiseksi. Jauhot lisättiin 76 asteiseksi jäähdytettyyn soseeseen ja sosekattila eristettiin erittäin hyvin keittiöliinoilla ja laitettiin imeltymään lämpimään paikkaan 2-4 tunniksi. Hyvin eristettynä sose imeltyi huoneenlämmössä vaikkapa keittiön pöydällä.

    10. Erkki 10.8.2013 at 16:47 - Reply

      Moi,
      Oletko huomannut? Heston Blumenthalin kokkiohjelma tulee neloselta.
      http://www.nelonen.fi/ohjelmat/hestonin-huikeat-pidot
      T. Erkki

      • Anu Hopia 22.9.2013 at 14:18 - Reply

        Moi, joo huomasin. Lisäksi Harvardissa on alkanut uusi Science & cooking nettikurssi. Pitäisi vain kaikkia ehtiä seurata…

    11. Anu Hopia 19.3.2009 at 21:18 - Reply

      Kiitos kommenteista & kiitos osallistujille. Paikalla oli viitisenkymmentä keskustelijaa mukaan lukien 10 ekan vuoden kokkiopiskelijaa Roihuvuoresta. LIsäksi videolta tilaisuutta seurasi parhaimmillaan 15 etäosallistujaa. Tästä on hyvä hioa tilaisuutta edelleen. Kirjoitan koosteen tilaisuudesta & kokeesta viikonloppuna. Nyt makaan sohvalla ja otan rauhallisesti.

    12. Seija Pihlajaviita 19.3.2009 at 19:25 - Reply

      Videostriimikin löytyi. Ääni kuului kohtuullisen hyvin. Kuva taas ei oikein toiminut. Kuvakulmaan kannattaa myös kiinnittää huomiota. Nyt sain katsella jonkun selkää ja yleisön profiilia, mutta en nähnyt, mitä oikeasti tapahtui.

      Ei kuitenkaan luovuteta. Jos on mahdollista saada videokuvaa myös kuukauden kuluttua, niin oikein hyvä.

    13. Seija Pihlajaviita 19.3.2009 at 17:18 - Reply

      Se videolinkki taisi jäädä puuttumaan. Katsomme koosteen blogistasi myöhemmin.

    14. Anu Hopia 19.3.2009 at 13:26 - Reply

      Videolinkki tapahtumasta tulee tälle sivulle joskus klo 16 ja 17 välillä torstaina 19.3.2009.

    Leave A Comment

    KEMIAA KEITTIÖSSÄ

    Molekyyligastronomia-blogin lukijoille erikoishintaan 25 e+pk! Tilaa osoitteesta info@stimulusconsulting.fi Miksi munakas epäonnistuu? Entä mikä saa suklaavaahdon pysymään kasassa? Miksi tietyn ruuan kohdalla kannattaa kutsua perhe pöytään heti, mutta toinen ruoka saa hetken vetäytyä ennen kuin sille kannattaa näyttää veistä?