Molekyyligastronomia
Blogin pitäjä Anu Hopia on elintarvikekehityksen tutkimusprofessori Turun yliopistossa. Kirjoittanut ja luennoinut kokkauksen kemiasta 1990-luvun puolesta välistä.
MAKUSTELLAAN PITKÄSTÄ AIKAA HELMIKUUN MG-KLUBISSA
Kirotuttu korona! Se sai varmaan meidätkin jättämään tammikuun MG-klubin väliin. On nimittäin ollut jotenkin hankala miettiä, miten saisimme klubi-iltoihin edes vähän ei-korona-ajan tunnelmaa. Keräännyttäisiin pohtimaan jotakin elämää suurempaa kysymystä. Teoretisoitaisiin ja erityisesti keräännyttäisiin yhteisen pöydän ääreen arvioimaan ja sokkomaistamaan ruoka- ja juomanäytteitä.
Yhteisiä maistamisia ei ole ollut nyt vähään aikaan, mutta kokeillaan nyt yhteistäetämaistelua. Ja etäteoretisointia.
Helmikuun 2021 MG-klubissa palataan pohtimaan ystäväämme makua. Toteutetaan klubi-ilta Zoomin välityksellä, mutta voisitteko jokainen valmistaa kotona itsellenne pienen koesarjan näytteitä seuraavalla tavalla:
- Ostakaa kolme samanlaista vauvanruokapurkkia. Tärkeintä on, että niissä ei ole lisättyä suolaa, ja että ne eivät ole makeita. Siis mielellään esimerkiksi tällaisia 8 kk-ikäisille tarkoitettuja valmisruokia.
- Koodatkaa purkit kolminumeroisilla koodeilla esim 427, 268 ja 549.
- Valmistakaa kaksi liuosta:
- Ruokalusikallinen suolaa 2 ½ dl:an vettä
- Ruokalusikallinen sitruunahappoa 5 dl:an vettä (jos ei löydy sitruunahappoa, sitruunamehu käy myös, mutta mielummin tuo sitruunahappoliuos)
Ja sitten vain ennen klubi-illan alkua laittakaa purkit lämpiämään samaan kuumaan kattilaan ja varatkaa eteenne liuokset sekä kolme samanlaista lusikkaa.
Vuoden 2021 ensimmäinen MG-klubi-ilta järjestetään Zoomin välityksellä maanantaina 8.2.2021 klo 17-19. Laittakaa minulle sähköpostia (anu-piste-hopia-ät-gmail-piste-com, niin pistän zoom-linkin tulemaan. Nähdään!
Hei, tämä ei liity aiheeseen mutta sousvide n kyllä:
Nyt pohdintana on mikä sousvide pussi on turvallinen ja mikä ei ??
Tietoa on vaikka mitä ! Jos tuosta saisi tieteellistä näyttöä, voiko suvittaa 48h/80C ettei muovia irtoa ??? Tuskin muutaman tunnin ja alhaisissa lämpötiloissa mitään tapahtuu !!
Kiitollinen tiedoista !
Hei, teimme tuosta aiheesta viitisen vuotta sitten pienen selvityksen, ja muovilaaduissa on kyllä eroja. Silloisen analyysimme mukaan turvallisimmat ruuan kanssa kontaktissa käytettävät muovimateriaalit ovat
suuritiheyksiset polyeteenit, matalatiheyksiset polyeteenit ja polypropeenit. Käsityksemme mukaan kaikki sous vide -pussit on
tehty näistä muoveista, kuten myös useimmat merkkitehtaiden elintarvikekäyttöön valmistetut pussit ja
muovikääreet kuten tuorekelmut. Polyeteeniä käytetään laajasti biologisten ja kemiallisten laboratorioiden
käyttämissä säilytysrasioissa, ja sitä on tutkittu laajasti. Se on turvallista. Muoveista tehdään migraatiotestejä rutiinisti myös korkeissa lämpötiloissa, mutta silloin ainakaan emme löytäneet migraatiotestien tuloksia noin pitkistä kuumennusajoista. En tiedä, onko tilanne muuttunut sen jälkeen. Harmi sanoa, mutta en tiedä, onko tilanne muuttunut viime vuosina.
Anu – mikä suola siihen suolaliuokseen? Mitä arvelet, onko jodioidulla suolalla ja hienolla merisuolalla tässä eroa?
Ja päivä on varmasti 8.2.2021 :)
Hei, mielestäni sillä ei tässä tapauksessa ole väliä. Joudumme joka tapauksessa mittaamaan määrät aika summittaisina, niin että esimerkiksi tuo ero varmaankin peittyy yleiseen hajontaan. Mutta onpa hyvä idea esimerkiksi maistaa sokkona erilaisia suolaliuoksia ja arvioidan niiden välisiä eroja!!!! Puhtaina vesiliuoksina erot ovat varmaan merkittäviä, mutta ruokiin sekoitettuna niiden eroja on vaikeampi havaita. Otetaan tuo kuitenkin keskustelun aiheeksi 8.2. illalla (jos siis on oikea ajankohta – olinko taas laittanut väärän päivämäärän!)