Molekyyligastronomia
Blogin pitäjä Anu Hopia on elintarvikekehityksen tutkimusprofessori Turun yliopistossa. Kirjoittanut ja luennoinut kokkauksen kemiasta 1990-luvun puolesta välistä.
Tärkkelyksen kemiaa: Resistentti tärkkelys terveystuotteena
Ruokaverstas 5.11.2014, Seinäjoki. Yhteistyökumppanina Finnamyl Oy.
- Tärkkelyksen gelatinoituminen, uudelleenkiteytyminen ja modifiointi
- Mitä resistentti tärkkelys on, ja tuleeko siitä kiisseliä?
- Resistentti tärkkelys terveystuotteena
Resistentin tärkkelyksen terveysväittämät
Resistentti tärkkelys on nyt ruokatrendien aallonharjalla, ja siihen liitetään paljon potentiaalisia terveyshyötyjä:
|
|
|
|
|
Mitä tutkimus toteaa resistentistä tärkkelyksestä?
Kriittisesti analysoidun tutkimustiedon perusteella on päätelty, että resistentillä tärkkelyksellä on kyllä potentiaalia erilaisille terveyshyödyille. Se voi vaikuttaa edullisesti ihmisen suoliston hyvinvointiin, mutta sen vaikutukset esimerkiksi vatsan tulehdustauteihin tulisi tutkia paremmin.[3] Resistentin tärkkelyksen nauttiminen lisättynä ravintoaineena voi aiheuttaa vatsavaivoja, mutta normaalissa ruokavaliossa esiintyvä imeytymätön resistentti tärkkelys on niin vähäistä, että se ei aiheuta ongelmia.[4] On todennäköistä, että resistentin tärkkelyksen hyöty perustuu pitkälti sen tuottamiin lyhytketjuisiin rasvahappoihin, ja kiinnostus sen prebioottisiin vaikutuksiin kasvaakin jatkuvasti. Sillä on todettu olevan vähemmän vaikutusta rasva- ja glukoosiaineenvaihduntaan, mutta tätä tulisi kuitenkin vielä tutkia pidemmällä aikajaksolla. RT:n vaikutukset painonhallinnassa tullaan epäilemättä vielä tutkimaan paremmin, koska painonhallinnan keinot ovat ikuinen kiinnostuksen kohde. Ravitsemustieteiden professori Mikael Fogelholm Helsingin yliopistolta toteaakin, ettei resistentin tärkkelyksen hyödyllisyydestä ole vielä tieteellistä näyttöä. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että tarvitaan lisää tutkimustietoa kaikista mainituista aiheista4.
Laila Matikainen 25.11.2014
Hei!
Ilmeisesti uusia tutkimuksia on tullut aihepiiristä koska valtamediassakin näkyy vihreistä banaaneista olleen juttuja?
Onko tullut tutkimusta vastaan jossa esim. jäähdytettyjen perunoiden resistenttiä tärkkelystä tarkastellaan sen jälkeen kun ne lämmitetään __uudelleen__ ruuaksi? Mitätöityykö mahdolliset hyödyt uudelleen lämmityksessä?