Molekyyligastronomia

Blogin pitäjä Anu Hopia on elintarvikekehityksen tutkimusprofessori Turun yliopistossa. Kirjoittanut ja luennoinut kokkauksen kemiasta 1990-luvun puolesta välistä.

Täysin synteettinen meny

On pakko laittaa tämä linkki tänne tiedoksi, vaikka en juuri nyt ehdi tästä mitään kirjoittaakaan…  Hervé This ja Pierre Gagnaire valmistavat yhteistyössä täysin synteettisen menyn Hong Kongissa ja toteuttavat ”nuotti-nuotilta” -gastronomiaa (note-by-note).

Note-by-note tarkoittaa ruoanlaittoa ”molekyyli kerrallaan”.  Siinä kokki ottaa tarvitsemansa raaka-aineet uute, molekyyli- tai molekyyliseos kerrallaan ja rakentaa niistä tavoittelemansa kokonaisuuden.  Äärimmilleen vietynä kokilla on siis käytössään kaapillinen purnukoita eikä porkkanoita, lihaa tai kalaa ollenkaan. Ruokataiteilija voi vapauttaa itsensä myös luonnon tarjoamista malleista, unohtaa paistetut pihvit ja salaatit ja lähteä luomaan täysin abstraktia uuttaa pöperöä.    Termi ”note-by-note” viittaa säveltämiseen ja siihen, kuinka kokki voi rakentaa ruokansa samaan tapaan molekyyleistä kuin säveltäjä säveltää teoksensa nuotti kerrallaan.

Tekijät kyllä tietävät, että he tekevät jotakin niin radikaalia, että se ei tule saavuttamaan suuren yleisön suosiota tai hyväksyntää lähivuosikymmenten kuluessa.  He sanovatkin tekevänsä ruokaa 50 vuoden päähän:-)  Aihe on keskusteluttanut lehdistöä ympäri maailmaa, ja keskustelua käydään myös Nature.com -sivuilla.

Tässä siteerauksia tekijöiltä:

  • The result, he says, is a starter of jelly balls tasting of apple and lemon; creamy on the inside and crackling on the outside.
  • It is good,” he told The Times ahead of today’s lunch at his restaurant in Hong Kong’s Mandarin Oriental hotel. “It’s going to be smooth, crusty and frosty.” The meal will include a lobster fricassée served with polyphenol sauce, another Gagnaire-This invention, made of tartaric acid, glucose and polyphenols.

Jaa kirjoitus:

Leave A Comment

KEMIAA KEITTIÖSSÄ

Molekyyligastronomia-blogin lukijoille erikoishintaan 25 e+pk! Tilaa osoitteesta info@stimulusconsulting.fi Miksi munakas epäonnistuu? Entä mikä saa suklaavaahdon pysymään kasassa? Miksi tietyn ruuan kohdalla kannattaa kutsua perhe pöytään heti, mutta toinen ruoka saa hetken vetäytyä ennen kuin sille kannattaa näyttää veistä?