Molekyyligastronomia

Blogin pitäjä Anu Hopia on elintarvikekehityksen tutkimusprofessori Turun yliopistossa. Kirjoittanut ja luennoinut kokkauksen kemiasta 1990-luvun puolesta välistä.

JÄÄSTÄ JA SEN SULAMISESTA

Puhdas vesi jäätyy kauniisti ja sen sulamispiste on terävä. Mutta entä, jos sen ei haluta jäätyvän kauniisti ja sulavan nopeasti?  Niin kuin esimerkiksi jäätelössä ja sorbetissa, jossa jää ei saa lurahtaa vedeksi liian nopeasti.  Mitäs sitten tehdään? Tätä pohditaan joulukuun MG-klubissa joulusorbettien äärellä.

Kumisaappaat ja sadeviitta on ollut tarpeen Helsingin ”talvessa”.  Eilen, kun oli vähän satanut vedensekaista lunta, pihan lapset olivat tehneet aidalle minikokoisen lumiukon.  Sekin valui vettä ja näytti vähän yksinäiseltä.  Vesi ei pysy kiteinä, ei sitten millään!

Koska vesi ei tunnu millään jäätyvän Helsingissä, jäädytämme sitä nyt ainakin joulukuun MG-klubissa, jossa tutustutaan veden jäätymiseen ja sulamiseen joulusorbetin merkeissä. Toisin kuin grogilasissa, vesi ei saisi sorbetissa sulaa liian nopeasti.  Parhaimmillaan sorbet muuttuun ensi plastisen pehmeäksi, jossa vesi pysyy jääkiteiden seassa hidasliikkeisenä nesteenä.  Mitenkä sellainen temppu tehdään?

Tatu lupasi tehdä joulusorbetit ja minä lupasin teoretisoida veden jäätymisestä ja sulamisesta.  Jäädytämme siis vettä ja sulatamme sitä sitten maisteltavaksi.  Noh, on siellä veden mukana muutakin – sokeria, joulun makuja ja vähän erilaisia hydrokolloideja. Niitä, joilla tuon tempun pitäisi onnistua.  Saa nähdä, onnistuuko!

**********************************************************************************

Lisää tarinaa ja maistiaisia paikan päällä viikon päästä maanantaina 11.12.2017 klo 17-19 Stadin ammattiopistolla osoitteessa Prinsessantie 2, Helsingin Roihuvuori.  Tervetuloa virittäytymään joulutunnelmaan!

Jaa kirjoitus:

Leave A Comment

KEMIAA KEITTIÖSSÄ

Molekyyligastronomia-blogin lukijoille erikoishintaan 25 e+pk! Tilaa osoitteesta info@stimulusconsulting.fi Miksi munakas epäonnistuu? Entä mikä saa suklaavaahdon pysymään kasassa? Miksi tietyn ruuan kohdalla kannattaa kutsua perhe pöytään heti, mutta toinen ruoka saa hetken vetäytyä ennen kuin sille kannattaa näyttää veistä?