Molekyyligastronomia

Blogin pitäjä Anu Hopia on elintarvikekehityksen tutkimusprofessori Turun yliopistossa. Kirjoittanut ja luennoinut kokkauksen kemiasta 1990-luvun puolesta välistä.

Joko se kuukausi livahti?

Toistan otsikon – minne tämä syksy oikein karkaa? Kohta taas kannetaan joulukuusta ulos talosta!

Särki on yksi alihyödynnetyistä kalalajeistamme. Löytyisikö sille sijaa ruokapöydässämme?

Lokakuun MG-klubi-ilta kuitenkin on taas ovella, ja tällä kertaa keräännymme yhteen pohtimaan pakastetun kalan rakennetta. Aihe löytyi norjalaiskumppanimme Erik Fooladin kautta, joka aloittaa taas MG-klubitapaamiset Norjassa. Sovimme, että pidämme yhteiset teemat syksyn ajan.

Erikin yhteistyökumppanin (Klippfisk akademi) asiantuntijat ovat kummastelleet, miksi kalan jäädyttäminen – tai jopa vain jäävedessä säilöminen – muuttaa kalatuotteiden rakenteen. Esimerkiksi kalapyörykät tai -pihvit ovat mehukkaan kimmoisia tuoreesta kalasta valmistettuna, mutta saavat kummallisen murenevan rakenteen, jos ne valmistaa pakastetuista kaloista.

Olemme pohtineet jokunen vuosi sitten pakastuksen vaikutusta maaeläimen lihaan – olikohan meillä silloin possun ulkofile tutkimusmateriaalina – joten meillä on hyvät pohjat jatkaa pohdintaa ja testaamista kalaan.

Erik lupasi lähettää meille norjalaisen kalapihvin reseptin, joten saadaan samalla laajennettua Tatun gastronomista repertuaariakin. Tervetuloa siis pohtimaan pakastetun kalan mysteeriä lokakuun MG-klubiin maanantaina 7.10.2019 klo 17-19 perinteiseen paikkaan eli Stadin ammattiopistolle osoitteeseen Prinsessankatu 1, Roihuvuori, Helsinki. Maistiaisia ja hyvää keskustelua luvassa!

Jaa kirjoitus:

Leave A Comment

KEMIAA KEITTIÖSSÄ

Molekyyligastronomia-blogin lukijoille erikoishintaan 25 e+pk! Tilaa osoitteesta info@stimulusconsulting.fi Miksi munakas epäonnistuu? Entä mikä saa suklaavaahdon pysymään kasassa? Miksi tietyn ruuan kohdalla kannattaa kutsua perhe pöytään heti, mutta toinen ruoka saa hetken vetäytyä ennen kuin sille kannattaa näyttää veistä?