Molekyyligastronomia

Blogin pitäjä Anu Hopia on elintarvikekehityksen tutkimusprofessori Turun yliopistossa. Kirjoittanut ja luennoinut kokkauksen kemiasta 1990-luvun puolesta välistä.

Ruokaväärennösten jäljillä

AI-avusteinen kuva ruokaväärentäjästä. Jossakin vaiheessa AI-tyyppä kieltäytyi enää piirtämästä minulle mitään – koki aiheeni ja aikeeni epäilyttäviksi…

Kun ruokaa myydään jonakin, mitä se ei ole, kyse on ruokaväärennöksistä:  venäläisiä marjoja ja sieniä myydään suomalaisina luomutuotteina tai uusseelantilaista saksanhirveä suomalaisena hirvenlihana – tuossa pari esimerkkiä suomalaisista ruokaväärennöstapauksista (ks. esim MOT vuodelta 2021).

Ruokaväärennökset ovat rikollista liiketoimintaa, jonka hintalappu globaalille elintarviketeollisuudelle on EU komission mukaan 30 miljardia euroa vuosittain, kertoo FAO:n ruokaväärennöksistä kertova raportti.

Mittakaava häkellyttää.  Esimerkiksi Euroopan komission keräämä kuukausittainen kooste raportoiduista ruokaväärennöksistä helmikuulta 2024 käsitti yli 50 tapausta eri puolilta maailmaa:  salakuljetettua ja väärennetyin alkuperämerkinnöin kaupattua alkoholia, sokeria, riisiä, kasviöljyä, kaakaopapuja ja lihaa; laittomasti pyydettyä kalaa; väärennettyä oliivi- ja auringonkukkaöljyä; ruoka-avuksi tarkoitetun ruoan myymistä markkinoilla; varastettua tai laittomasti teurastetun eläimen lihaa; mustassa pörssissä myytyjä mereneläviä ja muita tuotteita ilman jäljitettävyystodistuksia;  väärennetyn alkoholijuoman tuottamia kuolemia; väärennetty halal-lihan sertifiointi; kivennäisveden kiellettyjä käsittelymenetelmiä tai pakkausmateriaaleja; hevosten kuljettamista laittomasti teuraaksi tavoitteena lihan myynti elintarvikekäyttöön; sokerisiirapin myynti hunajana; mädäntyneen broilerinlihan prosessointi elintarvikekäyttöön; pilaantuneen vehnäjauhon elintarvikekäyttö; pakastettujen merenelävien painon lisääminen ylimääräisellä vedellä sekä leseillä, kipsijauheella, melassilla ja väriaineilla muokattuja teelehtiä.   Pelkästään yhden kuukauden aikana.

Huhtikuun tieteellisgastronomisen klubi-illassa kuulemme ruokaväärennösten historiasta ja nykyhetkestä.  Perehdymme aiheeseen Ruokaviraston kemian yksikön yksikönjohtaja Annikki Wellingin sekä Hotelli- ja ravintolamuseon amanuenssin Laika Nevalaisen johdattelemana.

Klubit kokoontuvat keskiviikkona 3.4.2024 klo 17-19 perinteisesti kolmella paikkakunnalla, joiden sijainnit ja ilmoittautumislinkin löydätte täältä.  Tervetuloa kaikki kiinnostuneet!

Jaa kirjoitus:

Leave A Comment

VIIMEISIMMÄT ARTIKKELIT

KEMIAA KEITTIÖSSÄ

Molekyyligastronomia-blogin lukijoille erikoishintaan 25 e+pk! Tilaa osoitteesta info@stimulusconsulting.fi Miksi munakas epäonnistuu? Entä mikä saa suklaavaahdon pysymään kasassa? Miksi tietyn ruuan kohdalla kannattaa kutsua perhe pöytään heti, mutta toinen ruoka saa hetken vetäytyä ennen kuin sille kannattaa näyttää veistä?