Molekyyligastronomia
Blogin pitäjä Anu Hopia on elintarvikekehityksen tutkimusprofessori Turun yliopistossa. Kirjoittanut ja luennoinut kokkauksen kemiasta 1990-luvun puolesta välistä.
Ruokaväärennösten jäljillä
Kun ruokaa myydään jonakin, mitä se ei ole, kyse on ruokaväärennöksistä: venäläisiä marjoja ja sieniä myydään suomalaisina luomutuotteina tai uusseelantilaista saksanhirveä suomalaisena hirvenlihana – tuossa pari esimerkkiä suomalaisista ruokaväärennöstapauksista (ks. esim MOT vuodelta 2021).
Ruokaväärennökset ovat rikollista liiketoimintaa, jonka hintalappu globaalille elintarviketeollisuudelle on EU komission mukaan 30 miljardia euroa vuosittain, kertoo FAO:n ruokaväärennöksistä kertova raportti.
Mittakaava häkellyttää. Esimerkiksi Euroopan komission keräämä kuukausittainen kooste raportoiduista ruokaväärennöksistä helmikuulta 2024 käsitti yli 50 tapausta eri puolilta maailmaa: salakuljetettua ja väärennetyin alkuperämerkinnöin kaupattua alkoholia, sokeria, riisiä, kasviöljyä, kaakaopapuja ja lihaa; laittomasti pyydettyä kalaa; väärennettyä oliivi- ja auringonkukkaöljyä; ruoka-avuksi tarkoitetun ruoan myymistä markkinoilla; varastettua tai laittomasti teurastetun eläimen lihaa; mustassa pörssissä myytyjä mereneläviä ja muita tuotteita ilman jäljitettävyystodistuksia; väärennetyn alkoholijuoman tuottamia kuolemia; väärennetty halal-lihan sertifiointi; kivennäisveden kiellettyjä käsittelymenetelmiä tai pakkausmateriaaleja; hevosten kuljettamista laittomasti teuraaksi tavoitteena lihan myynti elintarvikekäyttöön; sokerisiirapin myynti hunajana; mädäntyneen broilerinlihan prosessointi elintarvikekäyttöön; pilaantuneen vehnäjauhon elintarvikekäyttö; pakastettujen merenelävien painon lisääminen ylimääräisellä vedellä sekä leseillä, kipsijauheella, melassilla ja väriaineilla muokattuja teelehtiä. Pelkästään yhden kuukauden aikana.
Huhtikuun tieteellisgastronomisen klubi-illassa kuulemme ruokaväärennösten historiasta ja nykyhetkestä. Perehdymme aiheeseen Ruokaviraston kemian yksikön yksikönjohtaja Annikki Wellingin sekä Hotelli- ja ravintolamuseon amanuenssin Laika Nevalaisen johdattelemana.
Klubit kokoontuvat keskiviikkona 3.4.2024 klo 17-19 perinteisesti kolmella paikkakunnalla, joiden sijainnit ja ilmoittautumislinkin löydätte täältä. Tervetuloa kaikki kiinnostuneet!