Molekyyligastronomia

Blogin pitäjä Anu Hopia on elintarvikekehityksen tutkimusprofessori Turun yliopistossa. Kirjoittanut ja luennoinut kokkauksen kemiasta 1990-luvun puolesta välistä.

Säilötään

Fermentointi, suolaus ja aktiivisen veden määrän vähentäminen ovat ikiaikaisia säilöntämenetelmiä tuhansien vuosien takaa. Hoksaavaisena olentona ihminen on myös osannut hyödyntää luonnosta löytyviä säilöntäaineita, kuten puolukoiden bentsoehappoa. Modernia säilöntätekniikkaa edustaa 1800-luvun puolivälissä keksitty säilykkeiden valmistus. Kaikki yhä käytössä.

Ruokavarastojen säilyminen pilaantumattomana on varmaankin ihmiskunnan varhaisimpia pulmia. Kuinka säilöä suuri määrä riistaa tai satoa pilaantumatta ja syömäkelpoisena kuukausien, jopa vuosien ajan? Ihminen on kekseliäs eläin, jonka keksimät varhaisimmatkin säilöntämenetelmät ovat yhä käytössä.

Maaliskuun Tieteellisgastronominen ruokaklubi pohtii säilönnän saloja. Kokoonnumme pohtimaan säilönnän strategioita (Anu) sekä kuulemaan, miten me suomalaiset olemme säilöneet kautta aikojen (Anni). Perinteinen aistinvarainen arviointi toteutetaan eri tavalla säilöttyihin ruokiin tutustumalla. Se, mitä se on, selviää vasta paikan päällä. Osa on varmasti kaikille tuttuja, mutta luulenpa, että mukana on ainakin yksi erikoisempi tuttavuus. Hapansilakka se ei kuitenkaan ole.

Tieteellisgastronominen ruokaklubi kokoontuu seuraavaksi maaliskuun 1. päivä klo 17-19. Kokoontumispaikkoina tutut Hotelli- ja Ravintolamuseo Helsingissä sekä Turun yliopiston Aistikattila-moniaistilaboratorio Turussa.

Tilaisuuksiin mahtuu 15-20 osallistujaa/paikka, ja siksi klubi-iltoihin on ennakkoilmoittautuminen. Ilmoittautuminen ja saapumisohjeet Helsinkiin sujuu tämän linkin kautta: https://www.hotellijaravintolamuseo.fi/nayttely/tieteellis-gastronominen-klubi/

Ilmoittutuminen ja saapumisohjeet Turkuun tämän linkin kautta: https://www.flavoria.fi/ruokaklubi/.

Tervetuloa taas mukaan uudet ja vanhat kävijät!

Jaa kirjoitus:

Leave A Comment

KEMIAA KEITTIÖSSÄ

Molekyyligastronomia-blogin lukijoille erikoishintaan 25 e+pk! Tilaa osoitteesta info@stimulusconsulting.fi Miksi munakas epäonnistuu? Entä mikä saa suklaavaahdon pysymään kasassa? Miksi tietyn ruuan kohdalla kannattaa kutsua perhe pöytään heti, mutta toinen ruoka saa hetken vetäytyä ennen kuin sille kannattaa näyttää veistä?