Molekyyligastronomia

Blogin pitäjä Anu Hopia on elintarvikekehityksen tutkimusprofessori Turun yliopistossa. Kirjoittanut ja luennoinut kokkauksen kemiasta 1990-luvun puolesta välistä.

Tieteellisgastronominen ruokaklubi syksyllä 2025

Tieteellisgastronominen ruokaklubi käynnistää syyskautensa – syyskuun klubissa sukelletaan aistimusten maailmaan yhdessä taiteen kanssa

Turun yliopiston Ravitsemus- ja ruokatutkimuskeskuksen, Etelä-Pohjanmaan kesäyliopiston ja Agronomiliitto ry:n yhteistyössä järjestämä Tieteellisgastronominen ruokaklubi palaa kesätauolta neljän tapahtuman syyskaudella. Ensimmäinen klubi-ilta järjestetään keskiviikkona 10.9.2025 klo 17–19, ja se tarjoaa osallistujille ainutlaatuisen yhdistelmän tiedettä, ruokaa ja taidetta.

Syyskuun tilaisuudessa ruokaklubi tekee kiinnostavan yhteistyön Toisissa Tiloissa -esitystaidekollektiivin kanssa. Klubi-illassa pohditaan ihmisen aistimaailmaa ja sen kautta syntyviä kokemuksia – mutta näkökulmaa laajennetaan myös muihin olentoihin, niin todellisiin kuin kuviteltuihinkin. Illan taiteellinen osuus liittyy Toisissa Tiloissa -kollektiivin Humanoiditila-näyttelyyn, joka on avautunut Turun Kriittisessä galleriassa 8.8.2025.

Tiedettä, taidetta ja aisteja

Illan ohjelmassa yhdistyvät luento aisteista ja siihen liittyvä aistinvarainen arviointi, joka tuo osallistujat kesäisten muistojen äärelle. Ihmisen aistit – kuten näkö, kuulo, haju, maku ja tunto – ovat tapahtuman keskiössä, mutta niitä peilataan myös muiden lajien ja olentojen kokemuksiin. Taidekollektiivin johdattamana osallistujat pääsevät pohtimaan, miltä maailma voisi tuntua jostakusta tai jostakin toisesta.

Tapahtumassa luodaan yhteys ruoan aistimiseen, tieteelliseen tarkasteluun ja taiteelliseen eläytymiseen – ainutlaatuinen lähestymistapa, joka onkin ruokaklubille ominaista.

Kolme paikkakuntaa, yksi kokemus

Tieteellisgastronominen ruokaklubi toteutetaan yhtäaikaisesti kolmella paikkakunnalla:

  • Helsinki: Agronomiliiton Agronomitalo, Pohjoinen Makasiinikatu 6, 5. krs
  • Turku: Aistikattila-moniaistilaboratorio, Medisiina D, Kiinanmyllynkatu 10
  • Seinäjoki: Timo-luokka, Frami C, 2. krs, Kampusranta 9

Syksyn 2025 ajankohdat ja teemat ovat:

  • ke 10.9.2025 klo 17-19 (aiheena ruoan moniaistinen kokemus ihmisen ja vähän muidenkin olioiden kokemana, yhteistyö Toisissa tiloissa -taidekollektiivin kanssa)
  • ke 8.10.2025 klo 17-19 (aiheena Kalman karamellit, luennoitsijana tutkija ja tietokirjailija Hannele Klemettilä-McHale)
  • ke 5.11.2025 klo 17-19 (aiheena leipäjuuston ääni)
  • ke 3.12.2025 klo 17-19 (aiheena luonnonkalasäilykkeet)

Tilaisuuksiin osallistuminen edellyttää ennakkoilmoittautumista paikkarajoitteiden vuoksi.

Ilmoittautuminen

Tervetuloa mukaan kaikki ruoasta, tieteestä ja taiteesta kiinnostuneet!

Lisätietoja: www.molekyyligastronomia.fi, Anu Hopia / Turun yliopisto, anuhop@utu.fi ja Toisissa tiloissa -kollektiivi, info@toisissatiloissa.net

 

Jaa kirjoitus:

Leave A Comment

KEMIAA KEITTIÖSSÄ

Molekyyligastronomia-blogin lukijoille erikoishintaan 25 e+pk! Tilaa osoitteesta info@stimulusconsulting.fi Miksi munakas epäonnistuu? Entä mikä saa suklaavaahdon pysymään kasassa? Miksi tietyn ruuan kohdalla kannattaa kutsua perhe pöytään heti, mutta toinen ruoka saa hetken vetäytyä ennen kuin sille kannattaa näyttää veistä?