RUOKA – RISKEISTÄ RIKOKSIIN

Lokakuun Tieteellisgastronominen ruokaklubi vietettiin Halloween-illan merkeissä.  Olimme jo keväällä jutelleet aiheesta Hannale Klemettilä-McHalen kanssa, jonka kirja Kalman karamellit oli ilmestynyt. Illan aluksi Hannele johdatti kuulijat keskiajan synkkiin, joskin kiehtoviin kulinaarisiin myrkytystapauksiin. Keskiajan motiivit – ahneus, kateus ja mustasukkaisuus – kuulostavat hämmentävän ajankohtaisilta. Jos viimeinen niistä tulkitaan vihaksi, olemme jo kolmen kuolemansynnin äärellä.  Seitsemänhän niitä kaikkiaan on:

IHMISENÄ JA HUMANOIDINA

Yleensä aloitamme syksyn Tieteellisgastronomiset ruokaklubit muistuttamalla mieliin aistinvaraisen arvioinnin käytänteitä, ja vähän harjoittelemalla aistien analyyttistä käyttöä.  Esimerkiksi viime vuoden syyskuussa tutustuimme tarkemmin umami-makuun osana tomaatti-iltaa. Tällä kertaa järjestimme ensimmäisen klubi-illan yhteistyössä Toisissa Tiloissa -esitystaidekollektiivin kanssa, jotka ohjasivat meidät kokemaan maailmaamme myös muiden olentojen kautta, todellisten tai kuviteltujen.  Niinpä rakensimme illan ohjelman siten, että: Ensin kävimme

2025-09-19T15:34:59+03:0017.9.2025|Kaikki muut|0 Kommenttia

Nuo rajalliset aistit ihmisen

Kesä jatkuu, mutta kesälomien jälkeen ajatukset suuntaavat väkisinkin syksyyn ja sen aktiviteetteihin.  Niin myös Tieteellisgastronomisessa ruokaklubissa, jonka neljä tapahtumaa on jo aikataulutettu: Syyskuun klubi-ilta keskiviikkona 10.9.2025 klo 17-19 käynnistetään pohtimalla ihmisen aistimaailmaa ja reflektoimalla sitä toisiin maailmoihin.  Tämä toteutetaan yhteistyössä Toisissa Tiloissa -taidekollektiivin kanssa, jonka Humanoiditila-näyttely avautuu Turun Kriittisessä galleriassa 8.8.2025. Lokakuun klubi-ilta keskiviikkona 8.10.2025

JÄÄTELÖ – KYLMYYDEN KEMIAA

Henkilökohtainen suosikkini kesän ensimmäiseksi jäätelöksi tiikeritötterö.  Lapsena se oli erikoisuus, jota ei useinkaan saanut korttelin jäätelökiskalta, joka silloin vielä oli Valion.  Vieläkin se on yleisin valintani, kun pohdin jäätelövalintaa aina vain ihmeellisempien makuvariaatioiden äärellä. Minkälaisia olivat kevään viimeisen tieteellisgastronomisen ruokaklubin osallistujien jäätelömieltymykset - niistä puhuimme toukokuun klubi-illassa 5.5.2025.  Aloitimme kuitenkin kahden mehujään sekä yhden jäätelön

PERINNERUOKIA JA RUOKAPERINTEITÄ

Näistä asioista keskustelimme lokakuisessa Tieteellisgastronomisessa ruokaklubissamme.  Heti alkuun kävi ilmi, että perinneruoat ja ruokaperinteet eivät ole laisinkaan sama asia.  Ruokaperinteet ovat elävimmillään, kun ne muuttuvat ja muokkautuvat aina kulloiseenkin aikaan sopivaksi.  Perinneruokien olemuksesta ja muuttumattomuudesta taas käytiin monenlaista keskustelua ja nämä kaksi käsitettä myös tuntuivat liittyvän vahvasti toisiinsa osallistujien mielissä. Alkajaisiksi osallistujilta kysyttiin, mitä heille

2024-10-15T08:35:07+03:009.10.2024|Kaikki muut|0 Kommenttia

Perinneruoatko menneen talven lumia?

Mikä on parasta perinneruokaa? Olette jo ehkä huomanneet, että Hotelli- ja ravintolamuseon uusi näyttely kysyy uudessa näyttelyssään, Ovatko ruokaperinteet nam, yök vai häh? Sitä samaa kysymme lokakuun tieteellisgastronomisessa ruokaklubissamme keskiviikkona 2.10.2024 klo 16.45-18.45.  Kuulemme amanuenssi Laika Nevalaisen pohdintaa ruokaperinteistä ja keskustelemme perinneruokien olemuksesta muuttuvassa maailmassa.  Valikoitujen makupalojen inspiroimina, tietty. Klubi kokoontuu perinteisesti kolmella

2024-09-24T16:15:31+03:0024.9.2024|Kaikki muut|0 Kommenttia
Go to Top