Suklaan äärellä

1 joulu
Kun selasin blogipostauksia taaksepäin, klubi-iltojemme joulukuun teemat ovat useinmiten olleet hyvin jouluisia: 2018 suklaa, 2017 jää, 2016 sinappi, 2015 lihaliemi, 2014 suklaa, 2013 simpukat (?!), 2012 joulupuuro. Muutenkin teemamme on pyritty kytkemään kulloiseenkin sesonkiin. Keväällä keväisiä, talvella talvisia, jouluna jouluisia, ... Read more »

SUURUKSISSA ON EROJA

17 maalis
Lautasella kaksi kastiketta saattaa näyttää ihan samanlaisilta, mutta mikroskoopin loopista ne paljastuvat ihan erilaisiksi.  Yksi on pelkkää rasvapisaraa vieri vieressä, toisen paksun rakenteen muodostavat suuret pullistuneet tärkkelysjyväset.  Ensimmäinen on lähinnä rasvaa, jälkimmäinen suurelta osin vettä.  Sitten on sellaisia kastikkeita, jotka ... Read more »

TAKAISIN KASTIKKEISIIN

3 maalis
Olemme tutkiskelleet punaviinikastikkeen saloja ja pohtineet outoa ohjetta lisätä voi aina pakastekylmänä beurre blanc -kastikkeeseen.  Viitisen vuotta sitten kokoonnuimme kastikkeiden pariin Seinäjoella yhdessä Etelä-Pohjanmaan Keittiömestareiden kanssa. Tuohon Seinäjoki-postaukseen onkin koottu jo tiukka tietopaketti toisaalta suurusteen ja toisaalta aromiaineen vaikutuksesta kastikkeen ... Read more »

MONIMUOTOINEN

17 joulu
…sellaiseksi suklaa osoittautui joulukuun gastronomis-luonnontieteellisessä MG-klubissamme 10.12.2018. Ja miksei olisi, onhan tällä maailmanmatkaajalla turvanaan ja vahvuutenaan ainakin 5300 vuotta vanha historia, juuret syvällä nykyisen Equadorin maaperässä, kuten tämä The Guardianissa referoitu tuore tutkimus kertoo. Vuosituhansien kuluessa suklaa on muuntautunut tummasta, ... Read more »

SEURATAAN SUKLAAN JÄLKIÄ

2 joulu
Lokakuun lopulla julkaistiin Nature Ecology & Evolution -lehdessä artikkeli kaakaopuun (Theobroma cacao) alkulähteiltä.  Linkki Guardianissa ilmestyneeseen artikkeliin löytyy täältä. Uusimpien tutkimusten mukaan kunnia kaakaon keksimisestä siirtyi Mayoilta nykyisen Equadorin alueelle noin 5300 vuoden päähän. Noin vuosi sitten suklaamaailma kohahti, kun ... Read more »

KÄSINKIRJOITETTUA RUOKAA ELI KÖYHÄN MIEHEN RUOKAPRINTTERI

27 touko
Ylen tiedesivut kyselivät äskettäin, että onko 3D-kotitulostin vuoden turhake. Me taas kevään viimeisessä MG-klubissa pohdimme, että minkälaiseen käyttöön mahtaa ruoan 3D-tulostimet lopulta asettua. Tuleeko niistä esimerkiksi: Upea uusi teknologia, jolla voidaan tuottaa esimerkiksi ravitsemuksellisesti räätälöityjä tuotteita erikoisruokavaliota kaipaaville, esimerkiksi lapsille ... Read more »