Molekyyligastronomia

Blogin pitäjä Anu Hopia on elintarvikekehityksen tutkimusprofessori Turun yliopistossa. Kirjoittanut ja luennoinut kokkauksen kemiasta 1990-luvun puolesta välistä.

MIHIN INKIVÄÄRI TARVITSEE JUUSTON JUOKSUTINTA?

Seinäjoella oli kerran lehmänäyttely siinä nurmikolla Lakeuden Ristin edessä. Monta kaunista lehmää siinä ammuikin! Nisäkkäiden ensimmäinen ruoka on maito.  Jotta vastasyntynyt pystyy hyödyntämään kaikki maidon arvokkaat ravintoaineet, maito muuttuu heti ensimmäiseksi imeväisen vatsassa juustoksi.  Tähän sillä on käytössään mahalaukussa erittyvä renniini-entsyymi, joka pilkkoo maidon kaseiinin siten, että se

2.10.2017|Maitotuotteet|0 Comments

TEE TÄSSÄ SITTEN PULLATIEDETTÄ!

Näin valmistuu pulla kardemummakauneuspilkulla Tuoreen pullan tuoksu suhahtaa nuolena suoraan aivojen tunteita säätelevään keskukseen. Se ei kysele, että saako tulla, vaan kiepauttaa sinut muistoissa suoraan niihin lapsuuden kaikkein ihanimpiin hetkiin. Sellaisiin, joissa tulit nenänpää kylmästä kipristellen sisään ulko-ovesta, potkaisit kumpparit nurkkaan ja näit keittiön ovenraosta, kuinka äiti kaatoi

PULLALLA SYKSYYN

Naputtelin juuri kohta julkaistavan kirjamme (Hyppysellinen tiedettä, Gaudeamus) kiitoksiin tekstin: Monia muitakin meidän on kiittäminen panoksesta tähän kirjaan. Niitä olette erityisesti kaikki MG-klubin osallistujat ja isännät, jotka olette kiinnostuksellanne ja aktiivisella osallistumisellanne ohjanneet meitä mielenkiintoisten kysymysten ja tiedon äärelle. Paitsi että tapaamiset ovat olleet erittäin hauskoja ja virkistäviä, teidän ansiostanne klubi-iltojen

NAUTINNON NÄLKÄÄ KEVÄÄN VIIMEISESSÄ MG KLUBISSA

Osa ruokien ja juomien afrodisiakkimaineesta on syntynyt ilmeisesti visuaaliselta pohjalta, osalla taas on todettu fysiologisiakin vaikutuksia. Sampanja kuuluu näihin molempiin kategorioihin. klubi-illan teoriaosuudessa jatketaan aiheesta lisää. Kiitokset jo etukäteen Hotelli- ja ravintolamuseon Merja Nummelle, kun otatte klubimme kylään toukokuun MG-klubitapaamiseen! Sillä sinne me menemme tutustumaan museon tarjoomaan, erityisesti

ÄLKÄÄ USKOKO GURU-UKKOJA!

Huhtikuun MG klubi meni flipaten ja flapaten Tähän johtopäätökseen ainakin me päädyimme, kun kävimme huhtikuun MG klubissa testaamaan Modernist Cuisinen ja monen muun alan gurun pihvinpaistoväittämää. Sitä, että parempi pihvi tulee, kun sitä kääntelee kuumalla pannulla 15-30 sekunnin välein sen sijaan, että antaa vain paistua ensin yhdeltä puoleltaan

FLIIIP — FLAAAP VAI FLIP-FLAP-FLIP-FLAP-FLIP-FLAP…?

Montako kertaa pitää pihvi kääntämän? Tätä juttua on testattu jo monta kertaa maailmalla, mutta kyllä se vielä kertatestauksen kestää!  Varsinkin, kun yksimielisyyttä ei ole saavutettu ja lisäksi teoriapuolessa riittää mukavasti pohdittavaa niin kemian kuin termodynamiikankin kannalta.  Siispä tämä saa olla teemana myös huhtikuun MG klubissa: Onko parempi antaa

KEMIAA KEITTIÖSSÄ

Molekyyligastronomia-blogin lukijoille erikoishintaan 25 e+pk! Tilaa osoitteesta info@stimulusconsulting.fi Miksi munakas epäonnistuu? Entä mikä saa suklaavaahdon pysymään kasassa? Miksi tietyn ruuan kohdalla kannattaa kutsua perhe pöytään heti, mutta toinen ruoka saa hetken vetäytyä ennen kuin sille kannattaa näyttää veistä?

Go to Top