Molekyyligastronomia

Blogin pitäjä Anu Hopia on elintarvikekehityksen tutkimusprofessori Turun yliopistossa. Kirjoittanut ja luennoinut kokkauksen kemiasta 1990-luvun puolesta välistä.

VEDELLEN

Sain parikin vesimuistutusta ennen kuin muistin unohtaneeni kirjoittaa postauksen maaliskuun MG-klubin teehetkestä. Ensimmäinen tuli Helsingin Sanomista, jossa oli Mikko Paakkasen kirjoittama hieno juttu kiinalaisesta teekulttuurista otsikolla "Lohikäärmekaivon kallis tee saapui". Toinen muistutus tuli radiosta Yle Puheesta, jossa lauantaiaamun Aspekti-ohjelmassa (otsikolla Pääsiäinen on ilon ja valon juhla) käsiteltiin sekä puhdasta vettä

ONKO VEDELLÄ VÄLIÄ?

Emmi Itärannan Teemestarin kirja johdatteli helmikuun ajatukseni veden äärelle.  Kun vielä tee on ollut yksi klubilaisten teemaehdotuksia, siitäpä hyvä teema maaliskuun MG-klubille.  Veden merkitys teen laadulle. Pitääkö paikkansa, että veden laadun voi tunnistaa teessä?  Että veden tulee olla luontaisesti pehmeää?  Että yön yli seisoneen tai jo kertaalleen keitetyn veden happipitoisuus

Puolimakealla viinillä tulee hyvää risottoa!

Oppaita ja opastuksia siitä, miten viiniä tulisi käyttää ruoanlaitossa, on pilvin pimein.  Näitä monenlaisia ohjeistuksia yhdistää yleensä se, että ne ovat usein lista erilaisia listauksia ohjeista ja neuvoista sekä se, että niistä ei yleensä saa selvää, mihin nuo neuvot perustuvat. Koska en pysty oikein arvioimaan, mitkä neuvoista olisi edes jokseenkin

14.2.2016|Kaikki muut, Myyttien testausta|0 Comments

Kuivaako valkoviiniä risottoosi?

Näitä viinejä maisteltiin aikanaan Mozartin ja Beethovenin tahtiin. Nyt kuitenkin etsitään testattavaksi kuivaa ja puolimakeaa chardonnayta ja tehdään risottoa! Ehdottomasti kuivaa, sanovat käytännössä kaikki ohjeet, kuten tämä:   Dry vs. Sweet? This tip is simple. If you are making a savory dish buy a dry wine.  Fruit- forward does

ESIÄITIEN ESITAIKINAPULLA

Saa vaivata, sanoi taikina! Vehnäjauhopussin kyljessä on pullan pikaohje: Lisää kädenlämpöiseen maitoon hiiva ja sekoita hyvin. Lisää sitten suola, sokeri ja kardemumma, sekä kanamunat. Sekoita. Lisää sitten joukkoon jauhomäärästä noin puolet. Sekoita hyvin ja tasaiseksi. Sulata margariini ja lisää sitten sekaan. Lisät loput jauhomäärästä vähän kerrallaan ja vaivaa

17.1.2016|Leipominen|0 Comments

MAY THE PULLAFORCE BE WITH YOU!

Pullakin vaatii hyvän sitkon. Tästä ja muistakin pulla-asioista puhutaan tammikuun 2016 MG klubissa Maailma on kylmä paikka ja kylmemmäksi tuntuu muuttuvan.  Tätä kylmyyttä vastaan hyökkää MG klubi tammikuussa 2016 lämmin pulla aseenaan. "Teen esitaikinan myös tavalliseen vehnäpullataikinaan, kuten joulupullaan, koska taikina kohoaa silloin paljon paremmin ja siitä tulee

KEMIAA KEITTIÖSSÄ

Molekyyligastronomia-blogin lukijoille erikoishintaan 25 e+pk! Tilaa osoitteesta info@stimulusconsulting.fi Miksi munakas epäonnistuu? Entä mikä saa suklaavaahdon pysymään kasassa? Miksi tietyn ruuan kohdalla kannattaa kutsua perhe pöytään heti, mutta toinen ruoka saa hetken vetäytyä ennen kuin sille kannattaa näyttää veistä?

Go to Top