Molekyyligastronomia

Blogin pitäjä Anu Hopia on elintarvikekehityksen tutkimusprofessori Turun yliopistossa. Kirjoittanut ja luennoinut kokkauksen kemiasta 1990-luvun puolesta välistä.

Korvikeesta keskiöön – kasviproteiinit eilen, tänään ja huomenna

Published On: 28.8.20220 CommentsCategories: Kasvikunnan tuotteet
Kumpi on eläin- ja kumpi kasviperäistä?

Lihatuotteet ovat edelleen keskeinen proteiinin lähde suomalaisten ruokavaliossa. Tästä kertoo esimerkiksi Lihatiedotusyhdistys ry:n alkuvuodesta julkaisema tutkimus lihansyönnistämme. Sen mukaan 93 prosenttia suomalaisista syö lihaa jossain muodossa. Lihan rooli lautasella ei kuitenkaan aina ole ollut yhtä tärkeä. Viljat ja erilaiset kasvikset, kuten juurekset ja palkokasvit, olivat pitkään ravitsemuksen perusta. Lihan kulutus alkoi kasvaa vasta 1960-luvulla. Elintarviketeollisuuden uusista kasviproteiinivalmisteista puhutaan usein eräänlaisina lihan korvikkeina. Korvikkeisiin on turvauduttu historiassa myös aiemmin, erilaisten kriisien keskellä, kun nälänhätä iski katovuosien seurauksena tai kun sota-ajan elintarvikesäännöstely kavensi valikoimaa.

Mutta nyt ilmastokriisi pakottaa meidät etsimään ilmastoystävällisempiä vaihtoehtoja – ehkä korvikkeitakin – lihalle ja muille eläinperäisille tuotteille.

Ovatko uudet kasviproteiinituotteet meille jatkuvasti lihan korvikkeita, vai voisivatko ne olla ihan itsenäisiä uusia raaka-aineita, jotka nousevat aterian keskipisteeksi? Näitä mietimme syksyn 2022 ensimmäisessä tieteellis-gastronomisessa ruokaklubissa keskiviikkona 7.9.2022 klo 17-19 sekä Turussa yliopiston Aistikattila-moniaistilaboratoriossa osoitteessa Kiinanmyllyntie 10, Turku että Helsingissä Hotelli- ja ravintolamuseon tiloissa Kaapelitehtaalla osoitteessa Kaapeliaukio 3, Helsinki (sisäänkäynti G-rapun tai Lasipihan kautta). Ilta etenee sekä kulttuurin ja ruoan historian että uusiin raaka-aineisiin tutustumisen kautta. Maistamaankin päästään.

Osallistujamäärä molempiin paikkoihin on vähän rajallinen, joten ilmoittautuminen on välttämätöntä: Helsinkiin osoitteessa https://www.hotellijaravintolamuseo.fi/nayttely/tieteellis-gastronominen-klubi/ ja Turkuun osoitteessa https://konsta.utu.fi/Default.aspx?tabid=88&tap=13229 . Tervetuloa vihdoinkin!

Teksti Anu Hopia/TY ja Anni Pelkonen/HRM

Jaa kirjoitus:

Leave A Comment

KEMIAA KEITTIÖSSÄ

Molekyyligastronomia-blogin lukijoille erikoishintaan 25 e+pk! Tilaa osoitteesta info@stimulusconsulting.fi Miksi munakas epäonnistuu? Entä mikä saa suklaavaahdon pysymään kasassa? Miksi tietyn ruuan kohdalla kannattaa kutsua perhe pöytään heti, mutta toinen ruoka saa hetken vetäytyä ennen kuin sille kannattaa näyttää veistä?