Molekyyligastronomia

Blogin pitäjä Anu Hopia on elintarvikekehityksen tutkimusprofessori Turun yliopistossa. Kirjoittanut ja luennoinut kokkauksen kemiasta 1990-luvun puolesta välistä.

LOKAKUU KUPLII

Pihavaahtera pudotti lehtensä ja ilmoitti syksyn saapuneen. Syksy toi mieleen talven. Talvi toi mieleen blinit. Jotka ovat teemana lokakuun MG klubissa.

Syksy sähähti liikkeelle ja kiihdytti vauhtiaan niin, että kaahattiin Tatun kanssa henkisesti heti tammikuulle.  Niin me päätettiin tehdä lokakuun MG klubissa blinejä.

Tai no.Tosiasiassa viime klubi-illassa sovittiin, että pohditaan kuplia ja tehdään kohokasta tai kakkuja, mutta sitten Tatu joutui koulutukseen, eikä meillä olekaan aikaa kakkujen leivontaan.  Tutkitaan siis kuplia blinien avulla, jotka syntyvät nopeasti ja voidaan paistaa yhdessä klubilaisten kanssa.

Marenkitaikinan valkuiskuplat kyllä pysyvät, mutta entä, kun ne jauhetaan taikinan sekaan? Onko niistä silloin mitään hyötyä?

Marenki, kohokas, tiramisu, suklaamousse, blinit.  Kananmunan valkuaisvaahtoa käytetään usein sellaisissa leivonnaisissa, joihin vaaditaan erityisen kuohkea rakenne.  Valkuaisvaahdon tekeminen on kuitenkin vaivalloista, kun valkuaiset pitää erottaa keltuaisista tarkkaan ja valkuaiset tulee vatkata niin kovaksi, että vaahto pysyy nurinpäin käännetyssä kulhossa.  Toisinaan kulho vielä neuvotaan kääntämään ylösalaisin pään päällä, jolloin riittämättömästi vatkattu vaahto valahtaa vatkaajan niskaan.  Niinpä saattaakin käydä, että vaahdottaja joutuu vatkaamaan montakin valkuaiserää ennen kuin onnistuu, ja käydä välillä pesemässä epäonnistuneen vaahdon hiuksistaan. Sotkuista ja vaivalloista! *)

Usein sitä miettiikin, että onko koko valkuisvaahdosta kohkaaminen ollenkaan vaivan väärti.  Varsinkin, kun hento vaahto sekoitetaan taikinan sekaan, jolloin pakostakin suuri osa kuplista jauhautuu rikki.

Tätä testataan.  Tatu tekee blinitaikinan edellisenä iltana ja sitten klubi-illassa taikina jaetaan kahteen osaan, joista toiseen lisätään valkuainen vaahdotettuna ja toiseen sellaisenaan. Paistellaan, mitataan paksuuksia ja maistellaan. Teoretisoidaan ja pohditaan. Tulokset lienee suht hyvin soveltamiskelpoisia myös muihin valkuaisvaahtosovelluksiin.

******************************************************************

Lokakuun 2013 MG klubi kokoontuu perinteisesti kuukauden kolmantena maanantaina eli 21.10.2013 klo 17 Stadin ammattiopistossa Helsingin Roihuvuoressa Prinsessantie 2.  Tervetuloa jälleen kaikki vanhat ja uudet, varmat ja epäröivät!

******************************************************************

*) Tämän kirjoitin testatakseni, että lukeekohan näitä tarinoita kukaan.  Eihän kukaan tietenkään ole niin pöljä, että testää valkuaisvaahtoa kumoamalla kulhon päänsä päällä.  Ainakaan oman päänsä.

 

 

Jaa kirjoitus:

Leave A Comment

KEMIAA KEITTIÖSSÄ

Molekyyligastronomia-blogin lukijoille erikoishintaan 25 e+pk! Tilaa osoitteesta info@stimulusconsulting.fi Miksi munakas epäonnistuu? Entä mikä saa suklaavaahdon pysymään kasassa? Miksi tietyn ruuan kohdalla kannattaa kutsua perhe pöytään heti, mutta toinen ruoka saa hetken vetäytyä ennen kuin sille kannattaa näyttää veistä?