Molekyyligastronomia
Blogin pitäjä Anu Hopia on elintarvikekehityksen tutkimusprofessori Turun yliopistossa. Kirjoittanut ja luennoinut kokkauksen kemiasta 1990-luvun puolesta välistä.
PERINTEISTÄ VAI VEGAANIMARENKIA?
Muutama vuosi takaperin testasimme kikherneliemen vaahdotuskykyä hyvällä menestyksellä. Siitä pari vuotta eteenpäin jatkoimme marengin parissa ja siirryimme sveitsiläiseen marenkiin. Tuo ensimmäinen testi todisti kikherneliemen loistavaa vaahdotuskykyä, ja siitä onkin tullut vegaanituotteiden vakiovaahdottaja. Ainoa haitaksi koettu ominaisuus oli vegaanimarengin lievä vetisyys ja täyteläisyyden puute sekä sen selvästi havaittavissa oleva papumainen aromi. Sveitsiläisen marengin tapauksessa totesimme lämpötilan vaikuttavan merkittävästi lopputuotteen laatuun, vaikka tätä marenkiversiota usein kiitelläänkin juuri sillä, ettei lämpötilalla ole niin väliä, kunhan sokerin vain saa liukenemaan kunnolla. Silloin totesimme, että jos marenkimassan kuumentaa hellävaraisesti vain 50 asteeseen, saadaan aikaan silkkisen hienoa ilmavan kuohkeaa marenkia verrattuna 70-asteiseksi kypsennettyyn marenkimassaan, josta tuli kuivaa ja vähän rakeistakin jo. Ainoa 50-asteisen haittapuoleksi laskettu ominaisuus oli sen hienoinen kananmunan aromi, jota ei marenkiin yleensä haluttu.
Noh, nyt, marraskuussa 2019, jatkamme tätä marenkien makeaa tarinaa, ja liitämme nuo kaksi edellistä yhteen. Jatkamme sveitsiläisen marengin lämpötilakokeiluja, ja testaamme hiukan alempaa kypsennyslämpötilaa, vaikkapa 60 astetta. Lisäksi testaamme, voisiko kikhernemarengin papumaista aromia vaimentaa kypsentämällä sitä sveitsiläisen marengin tapaan. Kokeilemme kahta erilaista tapaa valmistaa sveitsiläistä vegaanimarenkia.
Klubilaiset pääsevät nyt itse taas pitkästä aikaa hommiin, kun saavat valmistaa nuo neljä erilaista sveitsinmarenkia yhteisen raatimme arvioitavaksi.
Tervetuloa siis taas luonnontieteellis-gastronomiseen klubi-iltaamme maanantaina 11.11.2019 klo 17-19 Helsingin Roihuvuoreen Stadin Ammattiopiston tiloihin perinteiseen osoitteeseen Prinsessantie 2, Helsinki. Kuten monesti olen todennut, tervetulleita ovat sekä uudet että vanhat klubilaiset! Osallistujilta ei vaadita muuta kuin elävää kiinnostusta ruokaan ja vähän makuaistia.