Molekyyligastronomia

Blogin pitäjä Anu Hopia on elintarvikekehityksen tutkimusprofessori Turun yliopistossa. Kirjoittanut ja luennoinut kokkauksen kemiasta 1990-luvun puolesta välistä.

Tervetuloa kello viiden teelle

Published On: 1.3.20202 CommentsCategories: Yleinen

Royal Society of Chemistry’n sivuilta löytyi ohje täydelliselle kupilliselle peribrittiläistä teetä. Siellä oli montakin kiinnostavaa tutkimusaihetta, mutta yksi oli meidän – minun ja Tatun – mielestä ylitse muiden: Maito tulee lisätä kuppiin ENNEN teetä.

Siinäpä meille oivallinen aihe maaliskuun luonnontieteellis-gastronomiseen klubi-iltaan! Arvioimme kahdella tavalla valmistettua teetä maidolla: 1. ensin maito, sitten tee sekä2. ensin tee, sitten maito. Tuon kuninkaallisen kemian seuran sivuilla on tähän nimittäin myös teoria. Testataan, pitääkö se paikkansa!

Tervetuloa maaliskuun MG-klubiin maanantaina 9.3.2020 klo 17 perinteiseen paikkaan eli Stadin ammattiopistoon Helsingin Roihuvuoreen osoitteeseen Prinsessantie 2. Vanhat ja uudet klubilaiset ovat kaikki ihan yhtä tervetulleita!

Jaa kirjoitus:

2 Comments

  1. Aki Nieminen 9.3.2020 at 23:55 - Reply

    Kiitokset mielenkiintoisesta klubista!
    Tuo RSC:n selitys lämpötaloudesta ja sen eroista noissa klubissa vertailluissa tilanteissa on mielestäni vastakkainen sille mitä klubissa esitettiin. Mutta eikö myös tanniiniselitys ja maitoproteiiniselitys käy eri suuntiin: tanniiniteoriassa suurempi lämpövaikutus saisi suuremman osan tanniineista maidon proteiinien sitomaksi (pehmeämpi maku), pelkkien maitoproteiinien osalta suuremman osuuden denaturoitumaan (”paha maku”)?

    • Anu Hopia 15.3.2020 at 22:23 - Reply

      Kiitos itsellesi ja anteeksi, kun vastaus on viipynyt! Ehdin vasta tänään tämän asian äärelle. En ole ihan varma, mihin kohtaan viittaat & toivottavasti en selittänyt asioita sekavasti klubi-illassa. Nuo teoriat ovat tosiaan vain hypoteesien pohjia, eikä ne siis välttämättä saa tukea kokeellisista tuloksista. Selvenikö asia tuon postuksen myötä?

Leave A Comment

KEMIAA KEITTIÖSSÄ

Molekyyligastronomia-blogin lukijoille erikoishintaan 25 e+pk! Tilaa osoitteesta info@stimulusconsulting.fi Miksi munakas epäonnistuu? Entä mikä saa suklaavaahdon pysymään kasassa? Miksi tietyn ruuan kohdalla kannattaa kutsua perhe pöytään heti, mutta toinen ruoka saa hetken vetäytyä ennen kuin sille kannattaa näyttää veistä?