Molekyyligastronomia

Blogin pitäjä Anu Hopia on elintarvikekehityksen tutkimusprofessori Turun yliopistossa. Kirjoittanut ja luennoinut kokkauksen kemiasta 1990-luvun puolesta välistä.

MIHIN INKIVÄÄRI TARVITSEE JUUSTON JUOKSUTINTA?

Published On: 2.10.20170 CommentsCategories: Maitotuotteet

Seinäjoella oli kerran lehmänäyttely siinä nurmikolla Lakeuden Ristin edessä. Monta kaunista lehmää siinä ammuikin!

Nisäkkäiden ensimmäinen ruoka on maito.  Jotta vastasyntynyt pystyy hyödyntämään kaikki maidon arvokkaat ravintoaineet, maito muuttuu heti ensimmäiseksi imeväisen vatsassa juustoksi.  Tähän sillä on käytössään mahalaukussa erittyvä renniini-entsyymi, joka pilkkoo maidon kaseiinin siten, että se saostuu juustoksi.  Imeväisen näkökulmasta tämä tapahtuu, jotta proteiineja pilkkova pepsiini-entsyymi voisi paremmin pilkkoa proteiinit tehokkaasti imeytyviksi aminohapoiksi.

Tämä virkattu ammu Lapualta oli sieltä herkimmästä päästä.

Aikuiset ihmiset, tarkemmin sanottuna juustomestarit, ovat kuitenkin hyödyntäneet tätä ilmiötä jo tuhansia vuosia, ja he ovat eristäneet esimerkiksi pikkuvasikoiden mahalaukusta renniiniä juustonvalmistuksen avuksi.

Sen ymmärrän, että imeväisen mahalaukusta löytyy renniiniä, mutta sitä en ymmärrä, että sitä löytyy myös vastapuristetusta inkiväärimehusta.  Näin kuitenkin raportoi muutama vuosi sitten norjalainen molekyyligastronomiablogaaja Martin Lersch Khymos-blogissaan.

Lokakuun MG klubissa perehdymme juuston valmistuksen saloihin.  Teoretisoidaan ensin vähän ja sitten porukka saa juoksuttaa maidosta juustoa muutamalla eri tavalla.  Katsotaan, onnistutaanko, ja minkälaista juustoa saadaan aikaan.  Minua ainakin kiinnostaa tuo inkiväärimehulla juustonvalmistus!

Kaikkien ei ollu tarvinnut itse kävellä paikalle.

*************************************************

Lokakuun MG-klubi pidetään viikon kuluttua maanantaina 9.10. klo 17 perinteisesti Stadin ammattiopistolla Roihuvuoressa Prinsessantie 1.  Tervetuloa kaikki kokeilemaan juuston juoksuttamista eri konsteilla!

Jaa kirjoitus:

Leave A Comment

KEMIAA KEITTIÖSSÄ

Molekyyligastronomia-blogin lukijoille erikoishintaan 25 e+pk! Tilaa osoitteesta info@stimulusconsulting.fi Miksi munakas epäonnistuu? Entä mikä saa suklaavaahdon pysymään kasassa? Miksi tietyn ruuan kohdalla kannattaa kutsua perhe pöytään heti, mutta toinen ruoka saa hetken vetäytyä ennen kuin sille kannattaa näyttää veistä?