Molekyyligastronomia

Blogin pitäjä Anu Hopia on elintarvikekehityksen tutkimusprofessori Turun yliopistossa. Kirjoittanut ja luennoinut kokkauksen kemiasta 1990-luvun puolesta välistä.

Pikkelöintiä

Pikkelöintiä on monenlaista.  Sitä voi tehdä suolalla, hapolla, fermentoimalla tai näiden yhdistelmillä.

Pikkelöinti, hapolla ja suolalla säilöminen on yksi vanhimmista säilömismuodoista, joskin tänä päivänä pakasteiden, pastörointien ja muiden tehokkaiden säilöntämenetelmien aikana sen merkitys taitaa olla suurelta osin gastronominen. Tapa muokata kasviksia, lihaa, kalaa ja monia muita raaka-aineita monella tavalla herkulliseen muotoon.

Marraskuun MG-klubi keskittyy pikkelöimään hapolla (Pasi, lupaan, että joulukuussa tehdään jäädykkeitä!!).  Perinteisen lyhyen teoretisoinnin jälkeen kokeellinen osa kiertyy kahden kysymyksen äärelle, joista toinen tulee Tatulta ja toinen minulta:

  1. Tatu:”Miten etikkapitoisuus vaikuttaa lopputulokseen? Jospa vakumoidaan kasviksista liikaa vettä pois ja sitten pikkelöidään, niin miten se vaikuttaa rakenteeseen? Entä, jos mukaan laittaa kalsiumia, muuttuuko rakenne?”
  2. Minä:”Teoriassa sanotaan, että etikka on paras pikkelöintineste, koska sillä on happamuuden lisäksi muitakin antimikrobisia ominaisuuksia.  Mutta jos enää ei tarvitse pikkelöidä niinkään säilyvyyden vuoksi, voisiko muilla yhtä happamilla nesteillä saada aikaa vähän erilaisia pikkelöintituotoksia?  Sitruunahappo ja colajuoma tulee nyt ihan ensiksi mieleen.”

Noiden kysymysten pohjalta valmistelemme Tatun kanssa maanantaiaamuna klubilaisten maisteltavaksi sarjan pikkelöityjä mummonkurkkumuunnelmia, joiden rakennetta, makua ja miellyttävyyttä osallistujat sitten pääsevät maistelemaan.

MG-klubi kokoontuu maanantaina 13.11.2018 klo 17-19 perinteisesti Stadin ammattiopistolla Helsingin Roihuvuoressa osoitteessa Prinsessantie 2.  Ja perinteisesti klubi on avoin ihan kaikille hyvästä ruoasta ja synnystä kiinnostuneille.  Sinne ei ole pääsymaksua eikä ennakkoilmoittautumisvaadetta.   Tervetuloa kaikki!

Jaa kirjoitus:

Leave A Comment

KEMIAA KEITTIÖSSÄ

Molekyyligastronomia-blogin lukijoille erikoishintaan 25 e+pk! Tilaa osoitteesta info@stimulusconsulting.fi Miksi munakas epäonnistuu? Entä mikä saa suklaavaahdon pysymään kasassa? Miksi tietyn ruuan kohdalla kannattaa kutsua perhe pöytään heti, mutta toinen ruoka saa hetken vetäytyä ennen kuin sille kannattaa näyttää veistä?