PEKONI VAHVISTAA KANSALLISTA HARMONIAA

Tutustuin pinnallisesti William Coppettiin etsiessäni tietoa pekonista.  Kynämies ja maanviljelijä, köyhien ja sorrettujen puolustaja, korruption ja yhteiskunnallisen epäoikeudenmukaisuuden kritisoija.  Mies, joka eli vuosina 1763-1835. Mutta mitä siitä pekonista?  No, kirjassaan Cottage economy - jossa on muuten hienoa tekstiä leivästä - hän kirjoittaa pekonista kauniisti jotenkin näin: Pari siivua pekonia vahvistaa kansallista harmoniaa enemmän

MAKKARA ON MAAILMANMAHTI

 , ei epäilystäkään.  Tämä käy ilmi muun muassa siitä suunnattomasta määrästä tutkimuksia, joita makkarasta on tehty vuosikymmenten saatossa ja edelleenkin tehdään.  Makkara on ollut osa ruokakulttuuria ainakin muinaisesta Egyptistä asti, eikä sen suosio näytä laantumisen merkkejä.  Miksi pitäisikään. Suomalaiset syövät makkaraa keskimäärin reilut parikymmentä kiloa per nuppi vuodessa, mikä tarkoittaa keskimäärin viiden sentin

SYKSY ALKAA MAKKARALLA

 ”Otetaanko syksyn ensimmäiseksi teemaksi makkara?”, kysyin toukokuussa Tatulta, joka sanoi, että ”Eikös kaikki ole kesän jälkeen kyllästyneitä makkaraan?”, johon minä sanoin, että ”Tuo varmaan tarkoitti, että ’Kyllä’!” Sain nimittäin ystävältäni makkaramestarilta niin hyvän makkara-aiheisen tutkimuskysymyksen, ettei sitä voinut jättää sikseen: ”Miksi rasva pitää lisätä makkaramassaan aina jääkylmänä?”, hän kysyi minulta, kun joku makkarakurssilainen

Go to Top