PEKONI VAHVISTAA KANSALLISTA HARMONIAA

10 marras

Tämä pekonisiivu on päässyt lautaselle 68 C:en kananmunan ja leipäsiipaleen väliin. Pääsi kärähtämään liian kuumassa uunissa, mutta parempaa on tiedossa marraskuun MG klubissa 18.11.2013 klo 17.

Tutustuin pinnallisesti William Coppettiin etsiessäni tietoa pekonista.  Kynämies ja maanviljelijä, köyhien ja sorrettujen puolustaja, korruption ja yhteiskunnallisen epäoikeudenmukaisuuden kritisoija.  Mies, joka eli vuosina 1763-1835.

Mutta mitä siitä pekonista?  No, kirjassaan Cottage economy – jossa on muuten hienoa tekstiä leivästä – hän kirjoittaa pekonista kauniisti jotenkin näin:

Pari siivua pekonia vahvistaa kansallista harmoniaa enemmän kuin viisikymmentätuhatta metodistiseremoniaa ja kirkollista toimitusta.  Kun pekonit kuivuvat telineellään, näky ehkäisee enemmän varkauksia kuin mitkään rikosoikeudelliset säädökset.

Nuo ajatukset kumpuavat jostain Ranskan vallankumouksen ajoilta ja löysin tekstin, kun luin pekonikappaletta Alan Davidsonin kirjasta The Oxford Companion to Food. Rapeaksi paistettu pekoni on kunniakas, historiallinen ruoka, joka on nähnyt ihmiselämän kirjosta enemmän kuin moni fiini piperrys.

Täydellinen pekonisiivu on rapea, mutta mehevä.  Ei kuiva eikä kärähtänyt.  Reseptejä tällaiseen pekoniin löytyy esimerkiksi täältä, täältä ja täältä.  Kiinnostava on myös tämä video, jossa pekonit paahdetaan pannulla vedessä, jotta siitä tulee mahdollisimman mehevä ja rapea.  Ja sitten on se mikroaaltoresepti, jossa pekonisiivut pistetään kahden talouspaperin väliin ja laitetaan mikroon pariksi minuutiksi.  Toimii kuulemma sekin.

****************************************************************************

Pekonitieteeseen ja -taiteeseen sukelletaan marraskuun MG klubissa maanantaina 18.11.2013 klo 17-19, perinteisesti Stadin ammattiopiston tiloissa Helsingin Roihuvuoressa Prinsessantie 2:ssa.  Ensin perehdytään pekoninpaiston teoriaan ja sitten valmistetaan pekonia 4 eri tavalla.  Ja sokkomaistetaan.  Tervetuloa taas kaikki vanhat ja uudet klubilaiset! Oink oink

 

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *