Molekyyligastronomia

Blogin pitäjä Anu Hopia on elintarvikekehityksen tutkimusprofessori Turun yliopistossa. Kirjoittanut ja luennoinut kokkauksen kemiasta 1990-luvun puolesta välistä.

JÄÄTELÖ – KYLMYYDEN KEMIAA

Henkilökohtainen suosikkini kesän ensimmäiseksi jäätelöksi tiikeritötterö.  Lapsena se oli erikoisuus, jota ei useinkaan saanut korttelin jäätelökiskalta, joka silloin vielä oli Valion.  Vieläkin se on yleisin valintani, kun pohdin jäätelövalintaa aina vain ihmeellisempien makuvariaatioiden äärellä. Minkälaisia olivat kevään viimeisen tieteellisgastronomisen ruokaklubin osallistujien jäätelömieltymykset - niistä puhuimme toukokuun klubi-illassa 5.5.2025.  Aloitimme kuitenkin

Kohti jäätelökesää

Kevään viimeinen Tieteellisgastronominen ruokaklubi keskiviikkona 7.5.2025 vietetään jäätelön merkeissä.  Minun henkilökohtainen tavoitteena on saada kesän ensimmäiseksi jäätelöksi tiikeritötterö.  Lapsena se oli erikoisuus, jota ei useinkaan saanut korttelin jäätelökiskalta, joka silloin oli Valion.  Vieläkin se on yleisin valintani, kun pohdin jäätelövalintaa aina vain ihmeellisempien makuvariaatioiden äärellä. Mikä on sinun jäätelövalintasi?  Tule

30.4.2025|Maitotuotteet|0 Comments

NUO HERKULLISET HAPANMAITOTUOTTEET

Nanna Rintalan viiliohje. Nanna muuten nauttii viilinsä suolan - ja vain suolan - kera. Maito happanee helposti, mutta onneksi tavalla, joka tuottaa meille ihmisille sekä turvallisen että herkullisen lopputuleman.  Tämä on seurausta siitä, että maidossa kelliville maitohappobakteereille on tarjolla helppoa pikaruokaa, maitosokeria eli laktoosia, jota maidossa on luontaisesti

9.4.2025|Maitotuotteet|0 Comments

Viili, jogurtti vai rahka?

"No sehän on aivan erityinen tuote ja meidän pohjoinen erikoisuutemme, jota ei tunneta missään muualla maailmassa!", sanoi professori Seppo Salminen, joka lupautui kertomaan huhtikuun 2025 tieteellisgastronomisessa ruokaklubissa viilin, jogurtin ja rahkan mikrobiologiasta. Lisäksi keskiaikatutkija ja muun muassa Keskiajan Keittiö -kirjan kirjoittanut Hannele Klemettilä-McHale lupautui kertomaan meille jogurtista keskiajalla.  Lisäksi pohdimme

25.3.2025|Maitotuotteet|0 Comments

ONNELLISTEN OLIIVILEHDOSSA

Maaliskuun ensimmäisenä keskiviikkona klo 17 kokoontui jälleen tieteellisgastronomiset ruokaklubit Turkuun, Helsinkiin ja Seinäjoelle tällä kertaa arvioimaan artesaanioliiviöljyjä Italiasta, ja kuulemaan Heli Kuusipalon kertomusta ystäviensä kanssa pitämän Felice-tilan tarinaa.  Arvioimamme näytteet olivat tilan Olio di Nonna (isoäitien öljy) sekä kaksi tähän öljyyn käytettyä lajiketta.  Aloitimme illan arvioinneilla, jotta Helin tarina ei

13.3.2025|Rasvat ja öljyt|0 Comments

Franciscus Assisilaisen jalanjäljillä

... sinne suuntaamme maaliskuun tieteellisgastronomisessa ruokaklubissamme keskiviikkona 5.3.2025 klo 17-19 jälleen perinteisesti kolmella paikkakunnalla Helsingissä, Turussa ja Seinäjoella. Teemana meillä on luvatusti kasviöljyt, ja otsikosta ja tästä linkistä voi päätellä, mitä konkreettisesti käsitellään.  Vierailevana luennoitsijana meillä on tutkija Heli Kuusipalo Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.  Heli ei tällä kertaa kuitenkaan puhu

23.2.2025|Rasvat ja öljyt|0 Comments

KEMIAA KEITTIÖSSÄ

Molekyyligastronomia-blogin lukijoille erikoishintaan 25 e+pk! Tilaa osoitteesta info@stimulusconsulting.fi Miksi munakas epäonnistuu? Entä mikä saa suklaavaahdon pysymään kasassa? Miksi tietyn ruuan kohdalla kannattaa kutsua perhe pöytään heti, mutta toinen ruoka saa hetken vetäytyä ennen kuin sille kannattaa näyttää veistä?

Go to Top