Molekyyligastronomia

Blogin pitäjä Anu Hopia on elintarvikekehityksen tutkimusprofessori Turun yliopistossa. Kirjoittanut ja luennoinut kokkauksen kemiasta 1990-luvun puolesta välistä.

SIPULI – SAATANASTAKO ON VAIKO PYHÄN HENGEN LÄHETTI?

Raikas sipulin lemu leijaili keskiviikkona 5.2.2025 Seinäjoella Frami C-kampuksen käytävillä, Helsingissä Agronomitalon portaikossa ja Turussa Medisiina D-kampuksen aulassa aukaisten kaikkien noin viidenkymmenen osallistujan sieraimet talviflunssan tukkoisuudesta.  Vuoden ensimmäisen tieteellisgastronomisen klubi-illan näytteet oli juuri leikattu ja suljettu purkkeihin odottamaan arviointia. Ruokamarkkina-asiantuntija Heidi Siivonen MTK:lta avasi myös mielemme vastaanottavaiseksi sipulille edellisellä viikolla

13.2.2025|Kasvikunnan tuotteet|0 Comments

Vuoden 2025 TG-klubit alkavat kevyesti itkeskellen

Vietämme parhaillaan kansallista sipulin teemaviikkoa, ja sipulilla aloitamme myös Tieteellisgastronomisen vuoden 2025. Alkanut vuosi pitää sisällään jälleen kahdeksan TG-klubien iltaa aina kuukauden 1. keskiviikkona:  kevään aikana helmi-, maalis-, huhti- ja toukokuussa sekä syksyllä syys-, loka- marras- ja joulukuussa.  Jokaiseen iltaan on valittu ajankohtainen teema, jota lähestytään kolmesta suunnasta - kulttuurin,

Tieteellisgastronomiset ruokaklubit jatkuvat myös Helsingissä

Mukavia uutisia myös klubin helsinkiläisille osallistujille:  Agronomiliitto tarjosi meille tilan kokoontumispaikaksi, ja Helsingissä kokoonnummekin jatkossa Kasarmitorin kupeessa osoitteessa Agronomitalo Pohjoinen Makasiinikatu 6, 5. krs. Suurkiitos Agronomiliitolle, kun lähditte mukaan yhteistyöhön! Talven ja kevään 2025 klubitapaamisten päivämäärät ja teemat on myös päätetty.  Ne ovat: ke 5.2. klo 17-19 - SIPULI ke

VIINAN MONET MAUT

Vuoden 2024 viimeinen, joulukuinen Tieteellisgastronominen ruokaklubi kerääntyi jälleen kolmelle paikkakunnalle tällä kertaa glögimukien äärelle.  Illan teemana oli alkoholin merkitys juoman flavoriprofiiliin.  Teorioista olin nimittäin oppinut ja kirjoista lukenut, että alkoholi vaikuttaa juoman flavoriprofiiliin muutoinkin kuin tuomalla siihen viinan maun. Testasimme teorioiden ja käytännön välistä yhteyttä toteuttamalla perinteisen sokkoarvioinnin kolmen glögijuoman

16.12.2024|Juomat|0 Comments

ALKOHOLITTOMUUDESTA, …

Sininen liekki valaisi marraskuun 2020 MG-klubi-iltaa.  Joulukuussa 2024 maistellaan myös glögiä ja pohditaan alkoholin merkitystä osana flavoriprofiilia. ...siitä puhutaan vuoden 2024 viimeisessä Tieteellisgastronomisessa ruokaklubissa.  Illan aloittaa taiteilija, alkoholittomien juomien SO-barin pitäjä Timo Wright.  Hän kertoo meille alkoholittomista juomista, niiden trendeistä sekä alkoholittomuudesta ilmiönä. Klubi-illan luonnontieteellisessä osuudessa pohditaan alkoholin

4.12.2024|Juomat|0 Comments

OMA MAA MANSIKKA, MUU MAA MUSTIKKA, TG-KLUBI PUOLUKKA

Tieteellisgastronomiseen ruokaklubiin 6.11.2024 osallistui kaikkiaan 36 ruoka-aktiivia kolmella paikkakunnalla Helsingissä, Seinäjoella ja Turussa.  Helsingissä kokoonnuttiin poikkeuksellisesti Helsingin yliopiston Tiedemuseo Liekissä, jossa on parhaillaan Ruokaa kaikille -näyttely Helsingin yliopiston ruokaan liittyvästä tutkimuksesta. Liekin Pia Vuorikoski aloitti marjateemaisen iltamme Metsiemme marjat –esityksellä.  Siitä voitte lukea lisää hänen blogitekstistään Hotelli- ja ravintolamuseon blogista. 

13.11.2024|Marjat ja hedelmät|0 Comments

KEMIAA KEITTIÖSSÄ

Molekyyligastronomia-blogin lukijoille erikoishintaan 25 e+pk! Tilaa osoitteesta info@stimulusconsulting.fi Miksi munakas epäonnistuu? Entä mikä saa suklaavaahdon pysymään kasassa? Miksi tietyn ruuan kohdalla kannattaa kutsua perhe pöytään heti, mutta toinen ruoka saa hetken vetäytyä ennen kuin sille kannattaa näyttää veistä?

Go to Top