TG-KLUBIN SYKSYN 2022 OHJELMAA

13 kesä
Tieteellis-gastronominen ruokaklubi on kesätauolla elokuun loppuun saakka. Syyskuussa klubi-illat jatkuvat kuitenkin totuttuun tapaan kahdessa paikassa, eli Helsingissä Hotelli- ja ravintolamuseon tiloissa Kaapelitehtaalla, ja Turussa yliopiston Aistikattila-moniaistilaboratoriossa. Turun ja Helsingin välillä on etäyhteys, jonka sujuvuutta kehitetään jatkuvasti paremmaksi. Esitykset pidetään jommassakummassa ... Read more »

Mikähän on veden vaikutus kahvin makuun?

29 touko
Tätä pohdimme kevään 2022 viimeisessä TG- eli tieteellis-gastronomisessa ruokaklubissamme.  Klubi kokoontui tällä kertaa Pauligilla Helsingin Vuosaaressa, jossa meitä isännöivät Kalle Riihinen, Sampo Latvakangas ja Mari Outinen-Lahti. Tuo kysymys veden merkityksestä kahvin laatuun nousi pauligilaisten havainnosta, kuinka suuresti saman kahvin flavori vaihtelee sen mukaan, ... Read more »

MAAILMAN TUNNETUIN COCKTAIL-MYSTEERI JA SEN RATKAISU

11 huhti
Huhtikuinen tieteellis-gastronominen ruokaklubi kokoontui perinteisesti kahdessa paikassa: Turun yliopiston Aistikattila-moniaistilaboratoriossa sekä Helsingissä Hotelli- ja ravintolamuseossa. Kahden paikan välillä oli videoyhteys, jonka kautta viestintä sujui molempiin suuntiin. Helsingin päässä oli museonjohtaja Anni Pelkosen alustus cocktailien historiasta maailmalla ja Suomessa, sekä Anu ... Read more »

SCIENCE OF SHAKEN OR STIRRED (korjattu 4.4.2022 alkoholiton testijuoma ginimartiniksi)

27 maalis
James Bond halusi Vodka Martiininsa aina ravistettuna – ”shaken, not stirred”, ja tämä lienee yksi cocktail-maailman eniten tutkituista ohjeista.  Cocktail-maailmaan mekin sukellamme huhtikuun tieteellis-gastronomisessa TG-klubissamme Helsingissä ja Turussa keskiviikkona 6.4.2022 klo 17-19.   Illan avaa Hotelli- ja ravintolamuseon johtaja Anni Pelkonen kertomalla ... Read more »

SUOLA KIELESSÄ JA KIELELLÄ

13 maalis
Vaikka suola tänä päivänä puhuttaa meitä lähinnä vältettävänä ja kaikenlaista terveydellistä harmia tuottavana yhdisteenä, on se vaikuttanut meihin ja historian kulkuun enemmän kuin ehkä mikään muu ruoka-aine. Mike Kurlanskyn teoksen Salt – A World History (Penquin books 2003) mukaan suola on ... Read more »