Molekyyligastronomia

Blogin pitäjä Anu Hopia on elintarvikekehityksen tutkimusprofessori Turun yliopistossa. Kirjoittanut ja luennoinut kokkauksen kemiasta 1990-luvun puolesta välistä.

KYLMÄ PANNU KAUNISTAA

Syksyn ensimmäinenMG klubi käynnistyi mittausten ja maistamisten merkeissä, kun vertasimme kalan paistumista kylmällä ja kuumalla pannulla.  Eksperimentti näytti häkellyttävää "Kylmä pannu parempi" -tulosta.  Laitan lisää tekstiä perjantaina, kunhan saan pari ruuhkanpoikasta purettua. Lokakuun klubi-ilta on sitten Elektroluxilla, jossa on savustusvehkeet.  Taidetaan jatkaa kalalla...

21.9.2014|Lihat ja kalat|0 Comments

SYKSYN ENSIMMÄISESSÄ MG KLUBISSA PAISTETAAN RUOKAA KYLMÄLLÄ PANNULLA

Kesä oli varmaankin liian aurinkoinen, sillä Tatu oli ilmeisesti saanut auringonpistoksen ja tosiaankin siirtynyt paistamaan kalansa kylmällä pannulla.  Tai siis laittamaan kalan kylmälle pannulle ja siitä sitten lämmittäen.  En ymmärrä! Mutta tuo on kyllä hyvä aihe syksyn ensimmäiseen MG klubiin, sillä siitä pääsemme mukavasti pohtimaan, mitä kaikkea kuumalla

8.9.2014|Lihat ja kalat|0 Comments

SYKSYN KLUBI-ILLAT

Syksyn MG klubit aloittavat taas tuttuun tapaansa joka kuukauden kolmas maanantai klo 17-19 eli 15.9., 20.10., 17.11. ja 15.12.  Kokoonnumme ensimmäiseen klubi-iltaan perinteisesti Roihuvuoreen, mutta sen jälkeen aikomus on taas reissata ympäri pääkaupunkiseutua erilaisten ruokaosaajien luona vieraillen. Tatu oli kesällä siirtynyt paistamaan kalansa kylmällä pannulla. Tai siis laittamaan

2.9.2014|Yleinen|0 Comments

5D Cookbook – nauti kaikilla aisteilla!

Tänään 13.8.2014 julkaistiin KUMURU-tutkimusprojektimme loppuraporttina Moniaistinen keittokirja eli 5D Cookbook.  Kirjan syntyprosessi oli mielettömän hieno lähes kolmivuotinen rupeama, jossa eri alojen ruoka-asiantuntijat, tutkijat ja taiteilijat tekivät yhteistyötä erilaisissa seminaareissa, työpajoissa ja tapahtumissa. Laskin lopuksi, että yhteistyöhön osallistui tutkijoita, taiteilijoita, tutkijataiteilijoita ja muita ruokaihmisiä Suomesta, Argentiinasta, Ruotsista, Norjasta  ja Iso-Britanniasta.  Hieno

13.8.2014|Kaikki muut|7 Comments

NÄKYY, HAISEE, KUULUU, MAISTUU JA TUNTUU – MIKÄ SE ON? SE ON RUOAN MAKU

Aloitanpa tarinalla:  Kerran vähän aikaa sitten ravintolassa sommelier kaatoi kahta punaviiniä kahteen lasiin ja pyysi minua arvioimaan, kumpi viineistä sopii paremmin pääruoaksi tarjoiltuun annokseen.  Tiesin itselleni mieluisamman viinin jo siinä vaiheessa, kun katsoin viinien soljumista pullosta lasiin.  Tämä muutamassa kymmenessä millisekunnissa tehty määrätietoinen päätös osoittautui pian oikeaksi, sillä

25.5.2014|Kaikki muut|4 Comments

Kevään viimeinen MG klubi 19.5.2014 Unileverillä

  MG klubi lähtee kesätauolle kepeästi aisti-ilottelun merkeissä.  19.5.2014 klo 17 sekoitamme aisteja keskenään.  Jotta maistajien mielet eivät kontaminoidu,  en kuitenkaan vielä kerro teorioista tämän enempää.  Sen verran vain paljastan, että minä leivon piirakan, johon Tatu tuo lusikat.  Lisäksi Tatu lupasi tuoda paikalle kaksi pulloa viiniä ja minä

12.5.2014|Yleinen|1 Comment

KEMIAA KEITTIÖSSÄ

Molekyyligastronomia-blogin lukijoille erikoishintaan 25 e+pk! Tilaa osoitteesta info@stimulusconsulting.fi Miksi munakas epäonnistuu? Entä mikä saa suklaavaahdon pysymään kasassa? Miksi tietyn ruuan kohdalla kannattaa kutsua perhe pöytään heti, mutta toinen ruoka saa hetken vetäytyä ennen kuin sille kannattaa näyttää veistä?

Go to Top