Molekyyligastronomia
Blogin pitäjä Anu Hopia on elintarvikekehityksen tutkimusprofessori Turun yliopistossa. Kirjoittanut ja luennoinut kokkauksen kemiasta 1990-luvun puolesta välistä.
MITÄ ON OLLA AITO ELI OMENAPIIRAKAN KEMIAA JA TSYKOLOGIAA
Lokakuun Molekyyliklubi-istuntoalkoi poikkeuksellisesti suoraan syömisellä, kun tusinan verran ihmisiä sai maisteltavakseen kaksi omenapiirakkaa: Tatun tekemän ”aidon” omenapiirakan ja minun tekemäni version ilman omenaa. Klubi-illan tavoitteena oli pohtia, mitkä ominaisuudet tekevät omenapiirakasta omenapiirakan, mutta se rönsyili tapansa mukaan maailman äärestä laitaan ja takaisin. Hyvä niin. Lisäainekeskustelulta ei tälläkään kertaa
OMENAPIIRAKKAA ILMAN OMENAA
Se olkoon seuraavan MG klubin keskiössä. Lokakuun MG klubin aluksi teemme omenapiirakkaa kahdella tavalla: omenoilla ja ilman. Siinä maistellessa pohdimme, mikä tekee omenapiirakasta omenapiirakan? Onko se makua, tuoksua vai rakennetta? Jos vain saan tislauslaitteeni pystytettyä Kellohalliin, tislaamme myös omenan maun ja tuoksun kahteen eri kippoon. Sen avulla on
KARJALANPAISTI KANNELLA VAI ILMAN
”No kumpi oli parempi, kannella vai ilman?” kysyi aviomies, kun tulin kotiin MG klubin tapaamisesta. ”No mistä minä tiedän, minähän vain tutkin näitä asioita!”, sanoin minä. Ja se on totta. Jälleen kerran kokeemme opetti jotakin ja tuotti uusia kysymyksiä, johon voi tulevaisuudessa etsiä vastauksia. ”Asia on näin-niin-niin, mutta
KARJALANPAISTIA SYYSKUUN MG KLUBISSA
Syksyn MG klubit alkavat perinneruoan ja karjalanpaistin merkeissä, josta FB sivu täällä. Pidin elokuussa luennon, jossa pohdin karjalanpaistiohjeiden tekniikkaosioista erityisesti kohtaa: kansi päällä vai ilman kantta. Monissa ohjeissa ei mainita mitään kannesta tai kannettomuudesta. Joissakin taas annetaan hyvinkin tarkat ohjeet tyyliin: Aseta vuoka uuniin ilman kantta noin 1
SYKSYN 2012 MG KLUBIT ALKAVAT TEURASTAMOLLA
Syksyn MG klubit jatkavat perinteiseen aikaan aina kuukauden 3. maanantai klo 17-noin 19. Paikka muuttuu siten, että tapaamiset järjestetään syksyn ajan Teurastamolla. Laitan tarkempaa tietoa sivuille pikapuoliin.
PARSAAN PÄÄTTYI MG KEVÄT
Kannattaa kuunnella alkuun tämä J Karjalaisen taltiointi vuodelta 1985 Tampereella. Kohdassa 2 min 10 sek on hyvä siirtyä eteenpäin. Enpä tiennyt, että parsa tuli Suomeen 1800-luvun puolen välin tietämillä Krimin sodan aikaan Viaporin eli Suomenlinnan kautta, jossa sen viljely aloitettiin upseerien juhlia ilostuttamaan. Tai ainakin Tatu tiesi näin