Molekyyligastronomia

Blogin pitäjä Anu Hopia on elintarvikekehityksen tutkimusprofessori Turun yliopistossa. Kirjoittanut ja luennoinut kokkauksen kemiasta 1990-luvun puolesta välistä.

PULLASTA PULLAAN

Published On: 15.1.20230 CommentsCategories: Leipominen

Synkkä on hieno sana – mitä tunnetiloja se pitääkään sisällään! Se on tummaa ja pimeää auringottomuutta, alakuloisuutta, mielenmaisemaltaan apeaa näköalattomuutta.  Synkkyyden vastakohta on valoisuus, positiivisuus, hyvän odotus ja lämpöisen pehmeä ilo.

Juuri nyt loska loiskaa tammi-helmikuun koleassa pimeydessä.  Muutenkin maailma on tautisen sotaisan synkkä, joten helmikuussa 2023 emme kestä emmekä kaipaa yhtään enempää synkkyyttä. Päinvastoin kaipaamme lämpöä, valoa ja lempeyttä. 

Eikä tähän tehtävään ole pullaa parempaa!  

Sinisen huvilan kahvila, Helsinki 2010, kuvaaja Anni Hanén. Hotelli- ja ravintolamuseon kokoelma

Vuoden 2023 TG– eli tieteellisgastronomiset ruokaklubit käynnistyvätkin pullateemalla.  

Pulla löi itsensä läpi suomalaisten suosikkiherkkuna 1950-luvulla. Pullaa syötiin toki jo aikaisemmin, mutta sen yleistymiseen vaikuttivat muun muassa vehnän, rasvan ja sokerin korkea hinta sekä haasteet saatavuudessa. Makeat leivonnaiset ylipäätään olivat pitkään harvojen herkkua. Kun sota-ajan pulasta päästiin, suomalaiset valtasi todellinen sokerin ja rasvan – myös pullan – himo.   

Pullassa ja pullassa on eroja.  Onko korvapuusti pyöreää voisilmäpullaa parempi?  Entä muistaako kukaan enää pitkoa?  Minkälainen on suomalaisten suosikkipulla ja miten se syntyy?  Onko pitkon, korvapuustin ja voisilmäpullan ero vain sokerissa, voisilmässä ja kanelisokerissa, vai muuttuuko sama taikina eri muodoissaan uunissa kolmeksi erilaiseksi ilontuojaksi?  Tätäkin pohdimme, maistamme ja arvioimme. 

****************************************

Tieteellisgastronomiset ruokaklubit käynnistyvät perinteisesti sekä Turussa että Helsingissä helmikuun ensimmäisenä keskiviikkona eli 1.2.2023 klo 17.  Helsingissä kokoonnutaan Hotelli- ja Ravintolamuseon tiloissa Kaapelitehtaalla osoitteessa Kaapeliaukio 3, G-porras, Helsinki.  Turussa puolestaan porukka kerääntyy Turun yliopiston Medisiina D-rakennuksessa sijaitsevaan Aistikattila-moniaistilaboratorioonosoitteessa Kiinanmyllynkatu 10, Turku.  Turun ja Helsingin välillä on Zoom-yhteys, sillä toteutus on yhteinen.  Molempiin tilaisuuksiin on etukäteisilmoittautuminen, sillä tiloihin mahtuu vain rajallinen määrä osallistujia.  

Ilmoittautuminen Helsinkiin: https://www.hotellijaravintolamuseo.fi/nayttely/tieteellis-gastronominen-klubi/

Ilmoittutuminen Turkuun https://www.flavoria.fi/ruokaklubi/

Teksti: Anu Hopia ja Anni Pelkonen

Jaa kirjoitus:

Leave A Comment

KEMIAA KEITTIÖSSÄ

Molekyyligastronomia-blogin lukijoille erikoishintaan 25 e+pk! Tilaa osoitteesta info@stimulusconsulting.fi Miksi munakas epäonnistuu? Entä mikä saa suklaavaahdon pysymään kasassa? Miksi tietyn ruuan kohdalla kannattaa kutsua perhe pöytään heti, mutta toinen ruoka saa hetken vetäytyä ennen kuin sille kannattaa näyttää veistä?