Molekyyligastronomia

Blogin pitäjä Anu Hopia on elintarvikekehityksen tutkimusprofessori Turun yliopistossa. Kirjoittanut ja luennoinut kokkauksen kemiasta 1990-luvun puolesta välistä.

LEIVÄSTÄ LEIPÄÄN

Published On: 4.10.20230 CommentsCategories: Leipominen

”Kenen leipää syöt, sen lauluja laulat” ” Leipä miehen tiellä pitää” ”Leipäläpi” ”Leivättömän pöydän ääreen” ”Otti ohraleipä” ”Valtion leipä on pitkä ja kapea” ”Voi voi ja lämmin leipä”

Nuo nyt ainakin tulivat mieleen, kun mietin leipään lliittyviä sanontoja.  Sitten tuli mieleen sota-ajan laulun sanat:

Vitamiineja on joka paikassa,

niit on soosissa, sopassa ja saikassa.

Ja kun on kortilla leipä ja leivässä reikä,

niin siinä reiässäkin on vitamiineja.

Leivästä puhutaan myös lokakuun tieteellisgastronomisessa ruokaklubissa Helsingissä, Turussa ja Seinäjoella.

Kuulemme Hotelli- ja ravintolamuseon amanuenssi Tiina Kiiskisen luennon leivän ja leivän leipomisen historiasta Suomessa.  Sen jälkeen pohdimme, mistä hyvä leipä syntyy.  Maistaen ja jutellen.

****************************************************

Lokakuun 2023 TG-klubitilaisuus järjestetään keskiviikkona 15.10.2023 klo 17-19 jälleen kolmella paikkakunnalla, joihin jokaiseen mahtuu 20 osallistujaa.  Jokaiseen paikkaan on omat ilmoittautumislinkkinsä tähän malliin:

  1. Turkuun Aistikattila-moniaistilaboratorioon osoitteeseen Kiinanmyllynkatu 10, johon ilmoittautumislinkki löytyy täältä https://www.flavoria.fi/ruokaklubi/
  2. Helsinkiin Hotelli- ja ravintolamuseoon Kaapelitehtaalle, ilmoittutumislinkit täältä https://hotellijaravintolamuseo.fi/nayttely/tieteellis-gastronominen-klubi/
  3. Seinäjoelle Framin kampukselle FramiC, 2. krs, Timo-luokka, ilmoittautuminen tämän linkin takaa https://epky.fi/kesayliopisto/kurssi/2241/ruokaklubi-leipa/

Helsinkiin ja Seinäjoelle kaikki 20 paikkaa ovat jo tällä hetkellä varattuja, mutta kannattaa ilmoittautua varasijoille. Samoin, jos olet ilmoittautunut, mutta et pääsekään paikalle, laittaisitko siitä ystävällisesti kyseisen tilaisuuden järjestäjälle viestin, niin paikkasi vapautuu seuraavalle jonossa.

Tervetuloa kaikki leivällisen pöytämme ääreen jakamaan leipäkokemuksianne kanssamme!

Jaa kirjoitus:

Leave A Comment

KEMIAA KEITTIÖSSÄ

Molekyyligastronomia-blogin lukijoille erikoishintaan 25 e+pk! Tilaa osoitteesta info@stimulusconsulting.fi Miksi munakas epäonnistuu? Entä mikä saa suklaavaahdon pysymään kasassa? Miksi tietyn ruuan kohdalla kannattaa kutsua perhe pöytään heti, mutta toinen ruoka saa hetken vetäytyä ennen kuin sille kannattaa näyttää veistä?