Molekyyligastronomia

Blogin pitäjä Anu Hopia on elintarvikekehityksen tutkimusprofessori Turun yliopistossa. Kirjoittanut ja luennoinut kokkauksen kemiasta 1990-luvun puolesta välistä.

Yksijyväisestä kaksijyväisen kautta yksijyväiseen

Published On: 24.10.20220 CommentsCategories: Leipominen, Viljat

”Ruokakulttuuri ammentaa historiasta, mutta katsoo tulevaisuuteen”. Olen aina pitänyt tästä lauseesta, sillä se kertoo mielestäni jotakin hyvin oleellista suhteestamme ruokaan. Jokaisella aterialla läsnä on menneisyys, nykyhetki ja tulevaisuus. Esimerkiksi ruisleipä on ollut tärkeä osa aterioitamme vuosisatojen ajan, mutta se on muuntautunut orrella roikkuvasta kovasta käntystä viljelymenetelmien, myllyjen ja reseptien myötä nykyiseksi usein muovipussiin pakatuksi meheväksi purtavaksi.

Historiasta tulevaisuuteen katselemme myös marraskuun TG-klubissa keskiviikkona 2.11.2022, kun pohdimme vehnän matkaa yksijyväisestä einkorn-vehnästä kaksijyväisen emmervehnän kautta nykyvehnään. Vehnän varhaiset muodot ovat nousseet uudelleen kiinnostuksen kohteeksi, kun niiden viljelyä on herätellyt Suomessa muun muassa Luonnovarakeskus ja useat viljelijät. Myös leipomot ovat kiinnostuneet näistä uusvanhoista tuttavuuksista.

Tieteellis-gastronominen ruokaklubi kokoontuu kuukausitapaamiseensa jälleen sekä Helsingissä että Turussa keskiviikkona 2.11.2022 klo 17-19. Helsingissä tapaamme Kaapelitehtaalla Hotelli- ja ravintolamuseossa osoitteessa Kaapeliaukio 3, G-porras, 3. kerros, Helsinki (ilmoittautuminen https://www.hotellijaravintolamuseo.fi/nayttely/tieteellis-gastronominen-klubi/) & Turussa yliopiston Aistikattila-moniaistilaboratoriossa osoitetessa Kiinanmyllynkatu 10, Turku (ilmoittutuminen https://www.flavoria.fi/ruokaklubi/).

Kiitokset jo etukäteen leipomo Rosténille, joka nosti tämän kiinnostavan aiheen meille klubi-illan teemaksi, ja lupautui myös toimittamaan sekä Turkuun että Helsinkiin näytteitä arvioitavaksemme.

Klubi-ilta on kaikille avoin, joten tervetuloa mukaan!

Jaa kirjoitus:

Leave A Comment

KEMIAA KEITTIÖSSÄ

Molekyyligastronomia-blogin lukijoille erikoishintaan 25 e+pk! Tilaa osoitteesta info@stimulusconsulting.fi Miksi munakas epäonnistuu? Entä mikä saa suklaavaahdon pysymään kasassa? Miksi tietyn ruuan kohdalla kannattaa kutsua perhe pöytään heti, mutta toinen ruoka saa hetken vetäytyä ennen kuin sille kannattaa näyttää veistä?