Molekyyligastronomia

Blogin pitäjä Anu Hopia on elintarvikekehityksen tutkimusprofessori Turun yliopistossa. Kirjoittanut ja luennoinut kokkauksen kemiasta 1990-luvun puolesta välistä.

Ferran Adria, pitseria ja kemikaalit…

Ferran Adria veljineen on ilmaissut halunsa perustaa pizzerian Kataloniaan. Asiasta kerrotaan Los Angeles Timesin sivuilla. Italialaiset ovat tietty närkästyneet moisesta ja samaan hengenvetoon grillaavat FAa myös hänen innokkuudestaan käyttää kokkauksissaan kaiken maailman kemikaaleja. Samassa artikkelissa nostetaan esiin asia, jota minäkin olen mietiskellyt: Mitenhän EUn viranomaiset tulevat suhtautumaan näiden lisäaineiden merkitsemiskäytäntöihin

Kotimolekyylikokkausta osa IV – vaahtoa

Vaahdot ovat olleet molekyylikokkausmuotia jo niin pitkään, että joskus jo kyllästyttää.  Toisinaan tuntuu, että erivärisistä vaahdoista on tullut itseisarvoista temppuilua, joissa ei varsinaisesti ole mitään muuta ideaa, kuin olla vaahtoa.  Aluksi virkistävältä tuntuva oivallus laimenee helposti pelkäksi kikkailuksi, jos sillä ei ole muuta sisältöä kuin olla jotakin uutta ja erilaista. 

Tiedekokkauskursseista

Minulta on kyselty säännöllisin väliajoin tiedekokkauskursseista, jollaisen järjestimme ensimmäisen kerran viime syksynä Villa Dalbyssä.  Historiallisesta tapahtumasta kerrotaan muun muassa täällä.  Olemme sen jälkeen järjestäneet niitä muutaman kokonaisille ryhmille (valmiiksi kerätylle ryhmälle on helpompi löytää aika ja paikka).  Kiire ja resurssipula on kuitenkin estänyt tällaisen mahdollisuuden tarjoamisen yksityishenkilöille. Ajattelin järjestää uuden

Kotimolekyylikokkausta osa III – Umamikokateissa

Lyhyt oppimäärä umamista, joka on hätäisellekin sopiva (1,5 min), löytyy täältä.  Täältä taasen löytyy japanilaisen umamitietokeskuksen sivusto, jossa tietoa on kerätty vähän enemmän.  Sivusto on perustettu 2007 ja se kertoo missionsa olevan puolueettoman umamitiedon tuottaminen maailmalle.  En tiedä, onko se totta, mutta ainakin sieltä saa nopeasti koosteen umamimausta, sen historiasta

Toukokuun ”Kolmas Torstai” on neljäs torstai

Toukokuun MG tapaaminen Roihuvuoressa (Prinsessatie 1) järjestetään poikkeuksellisesti kuukauden neljäntenä torstaina, koska kolmas torstai on helatorstai ja pyhä, jolloin koulu on kiinni. Tämä onkin kevään viimeinen MG tapaaminen, jotka jatkuvat sitten taas syksyllä. Tapaamisen tiedot ovat: Aika: Torstai 28.5.2009 klo 17-19 Paikka: Helsingin palvelualojen oppilaitos (Helpa), Prinsessatie 1, Helsinki (Roihuvuori)

KEMIAA KEITTIÖSSÄ

Molekyyligastronomia-blogin lukijoille erikoishintaan 25 e+pk! Tilaa osoitteesta info@stimulusconsulting.fi Miksi munakas epäonnistuu? Entä mikä saa suklaavaahdon pysymään kasassa? Miksi tietyn ruuan kohdalla kannattaa kutsua perhe pöytään heti, mutta toinen ruoka saa hetken vetäytyä ennen kuin sille kannattaa näyttää veistä?

Go to Top