Molekyyligastronomia

Blogin pitäjä Anu Hopia on elintarvikekehityksen tutkimusprofessori Turun yliopistossa. Kirjoittanut ja luennoinut kokkauksen kemiasta 1990-luvun puolesta välistä.

Nuo rajalliset aistit ihmisen

Kesä jatkuu, mutta kesälomien jälkeen ajatukset suuntaavat väkisinkin syksyyn ja sen aktiviteetteihin.  Niin myös Tieteellisgastronomisessa ruokaklubissa, jonka neljä tapahtumaa on jo aikataulutettu:

  1. Syyskuun klubi-ilta keskiviikkona 10.9.2025 klo 17-19 käynnistetään pohtimalla ihmisen aistimaailmaa ja reflektoimalla sitä toisiin maailmoihin.  Tämä toteutetaan yhteistyössä Toisissa Tiloissa -taidekollektiivin kanssa, jonka Humanoiditila-näyttely avautuu Turun Kriittisessä galleriassa 8.8.2025.
  2. Lokakuun klubi-ilta keskiviikkona 8.10.2025 klo 17-19 tutustumme ruokakulttuurin pimeään puoleen, kun saamme vieraaksi keskiaikatutkija Hannele Klemettilä-McHalen.  Illan teema kiertyy Hannelen viimeisimmän kirjan Kalman karamellit aihepiiriin.
  3. Marraskuun (5.11.2025) ja joulukuun (3.12.2025) teemat ovat vielä pohdinnassa.  Niistä lisää myöhemmin.

Syksyn ensimmäinen klubi-ilta on perinteisesti palautettu mieleen ruoan aistinvarainen kokemus ja sen harjoittelu.  Niinpä nytkin aloitamme illan lyhyellä moniaistisen kokemuksen luennolla ja harjoitteella, kesäisten muistojen äärellä.

Ihmiset aistivat maailman oman lajin aistipiirien – näön, kuulon, hajun, maun ja tuntoaistin – avulla, mutta tiedämme toki, että monet muut eläimet kokevat maailman aivan eri tavalla.  Esimerkiksi  näköaisti voi olla aivan eri aallonpituuksille kuin meillä ihmisillä taikka hajuaisti haistaa aivan erilaisia molekyylejä kuin me ihmiset.  Ihmisten viiden aistipiirin lisäksi eläimillä voi olla aivan toisenlaisia aistipiirejä käytössään.  Sellaisia, joilla ne voivat aistia vaikkapa magneetti- tai sähkökentän ominaisuuksia.

Minä keskityn klubi-illassa ihmisen aisteihin ja aistimuksiin, mutta syyskuun vieraamme ja yhteistyökumppanimme Toisissa Tiloissa -taidekollektiivi vie meidät Timo Jokitalon johdolla pohtimaan muiden olentojen – todellisten tai kuviteltujen – kokemusmaailmaa.  Tässä vaiheessa en paljasta tämän enempää, mutta odotan mielenkiinnolla tulevaa syyskuista keskiviikkoiltaa.

***************************************

Tervetuloa siis taas kaikki ruoasta, tieteestä ja vähän taiteestakin kiinnostuneet olennot syksyn ensimmäiseen Tieteellisgastronomiseen klubi-iltaan Helsinkiin, Turkuun ja Seinäjoelle!

Tapaamispaikat ovat:

  • Helsingissä Agronomiliiton Agronomitalossa osoitteessa Pohjoinen Makasiinikatu 6, 5. krs. 
  • Turussa Turun yliopiston Medisiina D-rakennuksessa sijaitsevassa Aistikattila-moniaistilaboratoriossa osoitteessa Kiinanmyllynkatu 10.  
  • Seinäjoella Frami-kampuksella Timo-luokassa osoitteessa Frami C, 2.krs. Kampusranta 9.  

Kaikkiin tilaisuuksiin on etukäteisilmoittautuminen, sillä tiloihin mahtuu vain rajallinen määrä osallistujia.  Ilmoittautuminen avautuu pian, ellei jo ole avautunut.

  • Ilmoittautumislinkit Helsinkiin ja Turkuun löytyvät täältä: https://www.flavoria.fi/ruokaklubi/
  • Ilmoittautumislinkit Seinäjoelle löytyvät täältä: https://epky.fi/kesayliopisto/kurssi/2835/tieteellis-gastronominen-ruokaklubi/  (linkit kohdassa ”Opintojen rakenne”)

 

Jaa kirjoitus:

Leave A Comment

KEMIAA KEITTIÖSSÄ

Molekyyligastronomia-blogin lukijoille erikoishintaan 25 e+pk! Tilaa osoitteesta info@stimulusconsulting.fi Miksi munakas epäonnistuu? Entä mikä saa suklaavaahdon pysymään kasassa? Miksi tietyn ruuan kohdalla kannattaa kutsua perhe pöytään heti, mutta toinen ruoka saa hetken vetäytyä ennen kuin sille kannattaa näyttää veistä?