TIETEELLISGASTRONOMINEN MAITOKLUBI

Karjankutsuhuuto kaikui maaliskuun tieteellisgastronomisessa klubi-illassa, sillä maitoklubin luennoitsijamme Elsa Hietala harrastaa kansanmusiikkia ja osasi kutsua myös karjan kokoon.  Ei tullut yhtään lehmää, mutta suuri joukko maidosta kiinnostuneita klubilaisia riensi paikalle Turkuun, Helsinkiin ja Seinäjoelle. Klubi-illan kulttuurihistoriallisen luennon piti Sarka-museon ja Turun yliopiston tutkija Elsa Hietala (Elsan väitös).  Elsa on koulutukseltaan myös arkeologi ja hän kertoi

2024-03-14T13:27:18+03:0013.3.2024|Juomat, Maitotuotteet|0 Kommenttia

MAITOKLUBI

Keskiviikkona 6.3.2024 tieteellisgastronomisessa ruokaklubissa keräännytään kolmella paikkakunnalla virtuaalisen maitotonkan ympärille.  Klubi-illan maitoteeman aloittaa Sarka-museon amanuenssi ja Turun yliopiston väitöskirjatutkija Elsa Hietala, joka kertoo väitöskirjatutkimuksestaan maidon historiasta ja maitotuotteiden kulutuksen muutoksesta 1800-luvun lopulta lähtien.  Elsan esityksen jälkeen syvennymme jälleen aistinvaraiseen arviointiin.  Samalla, kun Otto laskee arvioinnin tuloksia, minä pidän lyhyen esityksen maidon ja valkoisten juomien evoluutiopolusta

2024-03-05T13:17:47+03:005.3.2024|Juomat, Maitotuotteet|0 Kommenttia

KATSEELLA JUOTUA

Näköaistin merkitystä ruokakokemukseen pohdittiin punaisilla ja vihreillä juomilla sekä sinisellä joulupuurolla. Siitä ei sen enempää, mutta tässäkin puurossa oli manteli ja mantelin löytäjä palkittiin Nähtävästi – Näköjään – Näemmä – Näkemiin - Katse kohti tulevaa – Näkökulma – Ainoastaan sydämellä näkee hyvin – Silmiä avaava – Nähdä asia monelta kantilta – Näyttää hyvältä/pahalta

2023-12-21T18:18:01+03:0021.12.2023|Juomat|0 Kommenttia

Oluen henki

Rakkaalla lapsella on monta nimeä ja rikas on suomalaisten olutsanasto. Oliko olut syy, miksi ihmiskunta siirtyi metsästäjä-keräilijöistä maanviljelijöiksi?  Ja nauttivatko viikingit oluensa puhtaaksi keitetystä vihollisen kallosta?  Tätä emme varmaan koskaan saa tietää, eikä liene tarpeenkaan, sillä nämä ovat niitä ihania ruoan ja juoman historiaan liittyviä tarinoita, jotka saattavat olla totta. Tai sitten ei.

2023-11-22T14:56:58+03:0022.11.2023|Juomat|0 Kommenttia

OLUESSA

Marraskuun Tieteellisgastronomisen ruokaklubin teemana keskiviikkona 15.11.2023 klo 17-19 on olut.  En käy avaamaan teemaa tämän tarkemmin, sillä sisällöstä tulee vastaamaan kansallinen olutgurumme Aniko Lehtinen.  Valmistaudun itse kuulemaan, oppimaan ja arvioimaan Anikon meille toimittamia olutnäytteitä, jonka yhteydessä sitten opimme lisää.  Tuleva blogipostaus noin viikon kuluttua tilaisuudesta kertoo sitten enemmän. Tilaisuus toteutetaan perinteisesti kolmella paikkakunnalla - Turussa,

2023-11-09T15:21:28+03:009.11.2023|Juomat|2 Comments

Mikähän on veden vaikutus kahvin makuun?

Tätä pohdimme kevään 2022 viimeisessä TG- eli tieteellis-gastronomisessa ruokaklubissamme.  Klubi kokoontui tällä kertaa Pauligilla Helsingin Vuosaaressa, jossa meitä isännöivät Kalle Riihinen, Sampo Latvakangas ja Mari Outinen-Lahti. Tuo kysymys veden merkityksestä kahvin laatuun nousi pauligilaisten havainnosta, kuinka suuresti saman kahvin flavori vaihtelee sen mukaan, missä päin Eurooppaa juoma on keitetty.  Tai siis tarkkaan ottaen uutettu (Miksi me tosiaan edelleen puhumme

2023-10-04T19:45:58+03:0029.5.2022|Juomat|1 Kommentti
Go to Top