OLUESSA

Marraskuun Tieteellisgastronomisen ruokaklubin teemana keskiviikkona 15.11.2023 klo 17-19 on olut.  En käy avaamaan teemaa tämän tarkemmin, sillä sisällöstä tulee vastaamaan kansallinen olutgurumme Aniko Lehtinen.  Valmistaudun itse kuulemaan, oppimaan ja arvioimaan Anikon meille toimittamia olutnäytteitä, jonka yhteydessä sitten opimme lisää.  Tuleva blogipostaus noin viikon kuluttua tilaisuudesta kertoo sitten enemmän. Tilaisuus toteutetaan perinteisesti kolmella paikkakunnalla - Turussa,

2023-11-09T15:21:28+03:009.11.2023|Juomat|2 Comments

Mikähän on veden vaikutus kahvin makuun?

Tätä pohdimme kevään 2022 viimeisessä TG- eli tieteellis-gastronomisessa ruokaklubissamme.  Klubi kokoontui tällä kertaa Pauligilla Helsingin Vuosaaressa, jossa meitä isännöivät Kalle Riihinen, Sampo Latvakangas ja Mari Outinen-Lahti. Tuo kysymys veden merkityksestä kahvin laatuun nousi pauligilaisten havainnosta, kuinka suuresti saman kahvin flavori vaihtelee sen mukaan, missä päin Eurooppaa juoma on keitetty.  Tai siis tarkkaan ottaen uutettu (Miksi me tosiaan edelleen puhumme

2023-10-04T19:45:58+03:0029.5.2022|Juomat|1 Kommentti

VESI ON VESI ON VESI ON KAHVI – TOUKOKUUN 2022 TG-KLUBI PAULIGILLA

Tämä vesirinkulakuva on Microsoftin ilmaisesta kuvapankista. Pystyisitkö erottamaan suomalaiseen ja espanjalaiseen veteen uutetun kahvin toisistaan?  Ja jos pystyt, minkälaista kemiaa taustalla voisi olla?  Voisiko esimerkiksi veden happamuus tai kalsiumpitoisuus selittää kahvijuomien välisiä eroja? Veden kemia on mutkikkaampaa kuin äkkiseltään arvaakaan.  Vesi, jota juomme ja johon keitämme kahvimme ei ole vain puhdasta hookaksoota (H2O), vaan vesimolekyylien seassa uiskentelee muun

2022-04-23T12:49:02+03:0021.4.2022|Juomat|0 Kommenttia

MAAILMAN TUNNETUIN COCKTAIL-MYSTEERI JA SEN RATKAISU

Luonnontieteellis-gastronominen ruokaklubi pohdiskeli Turussa ja Helsingissä cocktailien historiaa ja niihin liittyvää suurinta mysteeriä. Huhtikuinen tieteellis-gastronominen ruokaklubi kokoontui perinteisesti kahdessa paikassa: Turun yliopiston Aistikattila-moniaistilaboratoriossa sekä Helsingissä Hotelli- ja ravintolamuseossa. Kahden paikan välillä oli videoyhteys, jonka kautta viestintä sujui molempiin suuntiin. Helsingin päässä oli museonjohtaja Anni Pelkosen alustus cocktailien historiasta maailmalla ja Suomessa, sekä Anu Hopian luento

2022-04-11T23:16:37+03:0011.4.2022|Juomat|0 Kommenttia

SCIENCE OF SHAKEN OR STIRRED (korjattu 4.4.2022 alkoholiton testijuoma ginimartiniksi)

Kuva Hotelli- ja ravintolamuseon arkistoista James Bond halusi Vodka Martiininsa aina ravistettuna – ”shaken, not stirred”, ja tämä lienee yksi cocktail-maailman eniten tutkituista ohjeista.  Cocktail-maailmaan mekin sukellamme huhtikuun tieteellis-gastronomisessa TG-klubissamme Helsingissä ja Turussa keskiviikkona 6.4.2022 klo 17-19.   Illan avaa Hotelli- ja ravintolamuseon johtaja Anni Pelkonen kertomalla kotimaisesta cocktail-historiastamme.  Tämän jälkeen sukellamme Turun yliopiston väen johdattamana tuohon kuuluisaan Shaken,

2022-04-04T20:16:13+03:0027.3.2022|Juomat|0 Kommenttia

KEFIIRIFAKIIRIT

Helmikuun 2022 tapaamisessa luonnontieteellis-gastronomisen ruokaklubimme osallistujat saivat nauttia argentiinalaisen probioottitutkijan ja mitä ilmeisimmin myös kefiirifakiirin Gabriel Vinderolan luentoa fermentoiduista ruoista, erityisesti kefiirin mikrobiologiasta.  Minä sain siis vain istua ja tehdä muistiinpanoja tätä postausta varten. Maailman fermentoitujen ruokien lista sisältää ainakin 5000 nimikettä:  jugurtti, kombucha, juustot, oliivit, leivät, salamit, ilmakuivatut kinkut, hapatetut kaalit ja muut kasvikset, olut, viini, suklaa.  Siinä oli

2022-02-22T17:12:57+03:0020.2.2022|Juomat, Maitotuotteet|0 Kommenttia
Go to Top