ENTSYYMITARINA JATKUU – JUUSTOA INKIVÄÄRILLÄ

15 loka
Pääsin jälleen tarkistamaan entsyymitietämystäni, kun otimme MG klubissa käsiteltäväksemme juuston valmistuksen. Tai tarkkaan ottaen klubi-illassa jouduimme tyytymään ihan ensimmäisen kohdan juuston valmistusta, eli siihen, jossa maito saostetaan. Se oli ihan riittävän haastava palanen meidän parituntiseen tapaamiseemme. Juuston valmistuksen ytimessä on ... Read more »

MIHIN INKIVÄÄRI TARVITSEE JUUSTON JUOKSUTINTA?

2 loka
Nisäkkäiden ensimmäinen ruoka on maito.  Jotta vastasyntynyt pystyy hyödyntämään kaikki maidon arvokkaat ravintoaineet, maito muuttuu heti ensimmäiseksi imeväisen vatsassa juustoksi.  Tähän sillä on käytössään mahalaukussa erittyvä renniini-entsyymi, joka pilkkoo maidon kaseiinin siten, että se saostuu juustoksi.  Imeväisen näkökulmasta tämä tapahtuu, ... Read more »

HAPPO HAJOTTAA KERMAN KASEIININ POSSETIKSI

19 helmi
Posset on maailman helpoin jälkiruoka: Ota kermaa ja sokeria. Kiehauta, jotta sokeri liukenee. Lisää sitruuna-, lime-, puolukka-, herukka- tai tyrnimehua. Sekoita. Annostele kulhoihin ja laita ne jääkaappiin 5-8 tunniksi. Tarjoile. Mutta aloitetaan tärkeimmästä eli Shakespearesta. Hänen aikoihin posset oli aivan ... Read more »

MILLÄ POSSET HYYTYY?

5 helmi
Englanninkielisen Wikipedian mukaan Lady Macbeth murhaa kuningas Duncanin vartijat myrkytetyllä possetilla.  Harmi, kun en löytänyt Macbethia kirjahyllystäni – muistaakseni minulla on siitä Matti Rossin suomennos – sillä se olisi ollut hieno aloitus tällekin postaukselle!  Jos jollakulla on hyllyssään tuo teos, ... Read more »

Kinuskia, samppanjaa ja muuta Maillard-reaktioon liittyvää

15 marras
Taisi meillä olla vähän huono mielikuvitus, kun otimme Maillard-iltamme testituotteeksi kinuskikastikkeen. Kaikilla oli aika imelä olo kaikesta siitä kinuskikastikkeesta. Joka kinuskikastike tulee Tatun tiedon mukaan venäjänkielisestä sanasta tjanuschki.  Kuuma kinuski jäisten karpaloiden kanssa on alunperin venäläinen jälkiruoka.  Toiset maat ovat ... Read more »

MAITOA, MAITOA JA MAITOA

24 touko
Kevään viimeinen MG-klubi-ilta vietettiin Valiolla ja tietysti maidon merkeissä.  Vasta kotiin saavuttuani tajusin, kuinka yksinkertaisen nerokas aine maito on.  Siinä kaikki kiertyy kolmen ainesosan ympärille:  rasvan, heran ja kaseiinin.  Esimerkiksi: jos haluat hyvää cappucchinovaahtoa, pidä huoli herasta, mutta jos mielit ... Read more »