ENTSYYMITARINA JATKUU – JUUSTOA INKIVÄÄRILLÄ

Juustoa perinteisesti juoksuttimen avulla Pääsin jälleen tarkistamaan entsyymitietämystäni, kun otimme MG klubissa käsiteltäväksemme juuston valmistuksen. Tai tarkkaan ottaen klubi-illassa jouduimme tyytymään ihan ensimmäisen kohdan juuston valmistusta, eli siihen, jossa maito saostetaan. Se oli ihan riittävän haastava palanen meidän parituntiseen tapaamiseemme. Juuston valmistuksen ytimessä on maidon tärkeimmän proteiinin, eli kaseiinin saostaminen ulos maidosta. Kaseiinin

2017-10-16T09:55:41+03:0015.10.2017|Maitotuotteet|2 Comments

MIHIN INKIVÄÄRI TARVITSEE JUUSTON JUOKSUTINTA?

Seinäjoella oli kerran lehmänäyttely siinä nurmikolla Lakeuden Ristin edessä. Monta kaunista lehmää siinä ammuikin! Nisäkkäiden ensimmäinen ruoka on maito.  Jotta vastasyntynyt pystyy hyödyntämään kaikki maidon arvokkaat ravintoaineet, maito muuttuu heti ensimmäiseksi imeväisen vatsassa juustoksi.  Tähän sillä on käytössään mahalaukussa erittyvä renniini-entsyymi, joka pilkkoo maidon kaseiinin siten, että se saostuu juustoksi.  Imeväisen näkökulmasta tämä

2017-10-02T08:30:06+03:002.10.2017|Maitotuotteet|0 Kommenttia

HAPPO HAJOTTAA KERMAN KASEIININ POSSETIKSI

Pelkällä sitruunahapollakin syntyy hyvä posset. Tämän osoitimme helmikuun MG-klubissa Posset on maailman helpoin jälkiruoka: Ota kermaa ja sokeria. Kiehauta, jotta sokeri liukenee. Lisää sitruuna-, lime-, puolukka-, herukka- tai tyrnimehua. Sekoita. Annostele kulhoihin ja laita ne jääkaappiin 5-8 tunniksi. Tarjoile. Mutta aloitetaan tärkeimmästä eli Shakespearesta. Hänen aikoihin posset oli aivan muuta kuin nykyään. 1500-luvulla

2017-02-20T09:43:23+03:0019.2.2017|Maitotuotteet|4 Comments

MILLÄ POSSET HYYTYY?

Näin kuvaa Alain Davidson possetin olemusta. Englanninkielisen Wikipedian mukaan Lady Macbeth murhaa kuningas Duncanin vartijat myrkytetyllä possetilla.  Harmi, kun en löytänyt Macbethia kirjahyllystäni - muistaakseni minulla on siitä Matti Rossin suomennos - sillä se olisi ollut hieno aloitus tällekin postaukselle!  Jos jollakulla on hyllyssään tuo teos, katsoisitteko sen toisen näytöksen toisen kohtauksen, jossa

2017-02-05T17:51:27+03:005.2.2017|Maitotuotteet|2 Comments

Kinuskia, samppanjaa ja muuta Maillard-reaktioon liittyvää

Sakkaroosia vai hedemäsokeria, hapanta vai emäksistä?   Reaktio-olosuhteet vaikuttivat selvästi Maillard-reaktion nopeuteen sekä tuotteen värikirjoon ja aromiprofiiliin. Taisi meillä olla vähän huono mielikuvitus, kun otimme Maillard-iltamme testituotteeksi kinuskikastikkeen. Kaikilla oli aika imelä olo kaikesta siitä kinuskikastikkeesta. Joka kinuskikastike tulee Tatun tiedon mukaan venäjänkielisestä sanasta tjanuschki.  Kuuma kinuski jäisten karpaloiden kanssa on alunperin venäläinen

MAITOA, MAITOA JA MAITOA

Maito vaahtosi kevään viimeisessä MG klubissa Valiolla Kevään viimeinen MG-klubi-ilta vietettiin Valiolla ja tietysti maidon merkeissä.  Vasta kotiin saavuttuani tajusin, kuinka yksinkertaisen nerokas aine maito on.  Siinä kaikki kiertyy kolmen ainesosan ympärille:  rasvan, heran ja kaseiinin.  Esimerkiksi: jos haluat hyvää cappucchinovaahtoa, pidä huoli herasta, mutta jos mielit pohjaanpalamatonta maitoa, poista hera. No, tuo

2015-08-26T11:30:46+03:0024.5.2015|Juomat, Maitotuotteet|2 Comments
Go to Top