Molekyyligastronomia
Blogin pitäjä Anu Hopia on elintarvikekehityksen tutkimusprofessori Turun yliopistossa. Kirjoittanut ja luennoinut kokkauksen kemiasta 1990-luvun puolesta välistä.
PÄÄSIÄISENÄ KOTOILLAAN JA TEHDÄÄN KOTIJUUSTOA
Tässä juustoutuu ternimaito renniinientsyymin avulla. Pääsiäiseksi teen munajuustoa, joka juustoutuu piimän ja lämmön avulla. Sen kemiasta ajattelin kirjoittaa pääsiäisen jälkeen. Koska MG-klubi-illat näyttävät nyt peruuntuvan kevään osalta, laitanpa tänne omia jorinoitani. Kirjoitin tuossa Palmusunnuntaina kolumnin kotijuustosta, ja päätin samalla tehdä sellaisen myös meille pääsiäispöytään. Tuonne kolumniin on koottu ihan lyhyesti
KUMPI VALMISTAA PAREMMAN TEEN – GEORGE ORWELL VAI KUNINKAALLINEN KEMISTI?
Maaliskuun MG-klubin ideointi alkoi tästä Royal Society of Chemistryn (RSC) uutisesta. Se otti kantaa teensä maidon kanssa nauttivia brittejä vuosikymmenet vaivanneeseen kiistaan: Pitääkö maito kaataa teekuppiin ennen vain jälkeen kuuman teen? Kysymykseen oli jo kerran saatu "oikea vastaus" arvovaltaiselta taholta, jonka kirjailija Georg Orwell oli julkaissut London Evening Standardissa 12.tammikuuta
Tervetuloa kello viiden teelle
Royal Society of Chemistry'n sivuilta löytyi ohje täydelliselle kupilliselle peribrittiläistä teetä. Siellä oli montakin kiinnostavaa tutkimusaihetta, mutta yksi oli meidän - minun ja Tatun - mielestä ylitse muiden: Maito tulee lisätä kuppiin ENNEN teetä. Siinäpä meille oivallinen aihe maaliskuun luonnontieteellis-gastronomiseen klubi-iltaan! Arvioimme kahdella tavalla valmistettua teetä maidolla: 1. ensin maito,
PERUNAN LAATUKETJU ON YHTÄ VAHVA KUIN SEN HEIKOIN LENKKI
Tämä on ihan pakko kirjoittaa tähän alkuun: ruoan ketju pellolta pöytään on tasan yhtä vahva kuin sen heikon lenkki. Ihan sama, mitä hienoja asioita laadun eteen tekee pitkin ketjua, jos se yhdessä kohtaa pilataan. Se voi olla liian korkea lämpötila jossakin kohtaa ketjua, jolloin tuote pääsee pilaantumaan mikrobiologisesti, tai se
PERUNAA
Peruna maistetaan MG-klubissa sokkona Helmikuun MG-klubi kokoontuu ma 10.2.2020 Roihuvuoressa Stadin ammattiopistolla osoitteessa Prinsessantie 2, Helsinki. Teemana on peruna, sillä olemme kovasti kiinnostuneita Frex-perunasta. Tulkaa kaikki maistamaan ja pohtimaan, mistä perunan laatu syntyy!
TYHYJÄÄ EN TINKAAMAHAN ALA, MUTTA MINKÄLAISIA NE ON NE OIKEAT KAMPANISUT?
Kampanisut ovat lappilaisia leivonnaisia, joista on useita alueellisia muunnelmia. Niiden muoto viittaa poron sarviin. Vuoden 2020 luonnontieteellis-gastronomiset ruokaklubi-illat alkoivat aktiivisen some-keskustelun saattelemina. Olin laittanut aiheesta päivityksen kolmeen paikkaan: omille, Kemijärvi-ryhmän ja vielä serkusten fb-sivuille, joissa erityisesti keskimmäisillä käytiin vilkasta keskustelua kampanisuista. Opin paljon! Keskustelun voisi tiivistää seuraavasti: Nelostien itäpuolella tehdään