Molekyyligastronomia
Blogin pitäjä Anu Hopia on elintarvikekehityksen tutkimusprofessori Turun yliopistossa. Kirjoittanut ja luennoinut kokkauksen kemiasta 1990-luvun puolesta välistä.
MUSIIKILLIS-SUKLAINEN MG-ILTA KOTISOHVILLA
Tällaisia tuloksia saimme viinitastingissa, jossa testattiin taustamusiikin vaikutusta puna- ja valkoviinin makuun. Katsotaan, mitä saadaan suklaasta irti! Koska tämä keskuuteemme laskeutunut virus ei ota talttuakseen, kevään viimeinen MG-klubi pidetäänkin etäiltana. Aiheen valinta oli nyt vähän hankalaa, sillä arvioitavien näytteiden jako olisi vähän kimuranttia. Päätimme Tatun kanssa jatkaa moniaistisuuden merkeissä, joita
MUNAJUUSTON KEMIAA
Tästä lähti pääsiäisen 2020 juustonteko käyntiin. En tiedä Tatusta, mutta minä olen kaivannut leppoisia MG-klubi-iltojamme, kun olemme kerran kuussa kokoontuneet pohtimaan jotakin elämää suurempaa gastronomis-luonnontieteellistä ilmiötä. Pitääkö liha temperoida ennen kypsennystä? Muuttuuko viini, kun taustamusiikki vaihtuu Mozartista Tšaikovskiin? Pitääkö joulupuuroon laittaa suola vasta keittämisen jälkeen? Näitä pohdintoja olen kaivannut täällä
PÄÄSIÄISENÄ KOTOILLAAN JA TEHDÄÄN KOTIJUUSTOA
Tässä juustoutuu ternimaito renniinientsyymin avulla. Pääsiäiseksi teen munajuustoa, joka juustoutuu piimän ja lämmön avulla. Sen kemiasta ajattelin kirjoittaa pääsiäisen jälkeen. Koska MG-klubi-illat näyttävät nyt peruuntuvan kevään osalta, laitanpa tänne omia jorinoitani. Kirjoitin tuossa Palmusunnuntaina kolumnin kotijuustosta, ja päätin samalla tehdä sellaisen myös meille pääsiäispöytään. Tuonne kolumniin on koottu ihan lyhyesti
KUMPI VALMISTAA PAREMMAN TEEN – GEORGE ORWELL VAI KUNINKAALLINEN KEMISTI?
Maaliskuun MG-klubin ideointi alkoi tästä Royal Society of Chemistryn (RSC) uutisesta. Se otti kantaa teensä maidon kanssa nauttivia brittejä vuosikymmenet vaivanneeseen kiistaan: Pitääkö maito kaataa teekuppiin ennen vain jälkeen kuuman teen? Kysymykseen oli jo kerran saatu "oikea vastaus" arvovaltaiselta taholta, jonka kirjailija Georg Orwell oli julkaissut London Evening Standardissa 12.tammikuuta
Tervetuloa kello viiden teelle
Royal Society of Chemistry'n sivuilta löytyi ohje täydelliselle kupilliselle peribrittiläistä teetä. Siellä oli montakin kiinnostavaa tutkimusaihetta, mutta yksi oli meidän - minun ja Tatun - mielestä ylitse muiden: Maito tulee lisätä kuppiin ENNEN teetä. Siinäpä meille oivallinen aihe maaliskuun luonnontieteellis-gastronomiseen klubi-iltaan! Arvioimme kahdella tavalla valmistettua teetä maidolla: 1. ensin maito,
PERUNAN LAATUKETJU ON YHTÄ VAHVA KUIN SEN HEIKOIN LENKKI
Tämä on ihan pakko kirjoittaa tähän alkuun: ruoan ketju pellolta pöytään on tasan yhtä vahva kuin sen heikon lenkki. Ihan sama, mitä hienoja asioita laadun eteen tekee pitkin ketjua, jos se yhdessä kohtaa pilataan. Se voi olla liian korkea lämpötila jossakin kohtaa ketjua, jolloin tuote pääsee pilaantumaan mikrobiologisesti, tai se