Molekyyligastronomia

Blogin pitäjä Anu Hopia on elintarvikekehityksen tutkimusprofessori Turun yliopistossa. Kirjoittanut ja luennoinut kokkauksen kemiasta 1990-luvun puolesta välistä.

Kylmän pizzan lämmittämisen taito

Published On: 5.4.20210 CommentsCategories: Yleinen
Miten säilyttää kuoren rapeus ja juustonpehmeä
sulavuus uudelleenlämmitetyssä pizzassa?

Tervetuloa huhtikuun MG-klubiin.  Varautukaa tekemään pienimuotoinen testi kotikeittiössä, jolla nujerretaan korona-ajan yksi pahimmista vitsauksista – huonosti lämmitetty pizza.

Myönnän, että minuun on iskenyt jonkinasteinen koronauupumus.  Tekstit ei meinaa syntyä millään, ja esimerkiksi helmikuun MG-klubin samppanja&juusto -postaus jäi tekemättä.  Olen siitä pahoillani, mutta lupaan, että kun pääsemme jälleen kokoontumaan yhteen, otamme koko samppanjatestin uudelleen käsittelyyn ja perehdymme siihen yhdessä.

Täydellinen uudelleenlämmitetty pizza?

Mutta nyt kerätään jäljellä olevat voimat kasaan, ryömitään kohti huhtikuun MG-klubia, ja voimaannutetaan itsemme kehittämällä yhdessä täydellinen tapa lämmittää kylmä pizza.

Luin nimittäin hienosta testistä, jossa oli perehdytty syvällisesti siihen, miten voisi välttää kaikki uudelleenlämmitetyn pizzan sudenkuopat:  pehmeäksi lurahtaneen kuoren ja kovettuneen juuston, joka on luovuttanut kaiken rasvansa osaksi vetisen täytteen epätoivoisuutta.

Käydään yhdessä läpi pizzaepätoivon suurimmat sudenkuopat, ja sitten testataan kukin omassa keittiössään erilaisia pizzanlämmitystekniikoita.  Löysin niitä ainakin kymmenkunta erilaista, ja teillä saattaa olla niitä omasta takaa lisää.

*****************************************

Huhtikuun 2021 luonnontieteellis-gastronominen ruokaklubi kokoontuu Zoomissa maanantaina 12.4.2021 klo 17-.  Laittakaa sähköpostilla (joka on anu(piste)hopia(ät)gmail.com) pyyntö liittyä mukaan, niin laitan linkin tulemaan viimeistään sunnuntaina 11.4.2021.  Varatkaa klubi-iltaan ainakin kaksi samanlaista palaa kylmää pizzaa, ja hakeutukaa keittiöön, jossa olisi hyvä olla ainakin mikroaaltouuni ja uuni ja/tai hella ja paistinpannu sekä alumiinifoliota ja leivinpaperia

Jaa kirjoitus:

Leave A Comment

KEMIAA KEITTIÖSSÄ

Molekyyligastronomia-blogin lukijoille erikoishintaan 25 e+pk! Tilaa osoitteesta info@stimulusconsulting.fi Miksi munakas epäonnistuu? Entä mikä saa suklaavaahdon pysymään kasassa? Miksi tietyn ruuan kohdalla kannattaa kutsua perhe pöytään heti, mutta toinen ruoka saa hetken vetäytyä ennen kuin sille kannattaa näyttää veistä?