Molekyyligastronomia

Blogin pitäjä Anu Hopia on elintarvikekehityksen tutkimusprofessori Turun yliopistossa. Kirjoittanut ja luennoinut kokkauksen kemiasta 1990-luvun puolesta välistä.

SINISIMPUKOITA JOULUKUUN KLUBI-ILLASSA

Kampasimpukoiden sijaan joulukuun MG klubissa sukelletaan sinisimpukoiden maailmaan

Ismo saattoi olla humalassa, mutta hän oli vakuuttunut siitä, että norjalaiset, oluessa kypsennetyt sinisimpukat olivat paljon mehevämpiä ja pehmeämpiä kuin valkoviinissä marinoidut kohtalotoverinsa.  Simpukoiden kohtalotoverit.

Oluttuoppisen äärellä sitten pohdimme syvällisiä norjalaisessa kalastajakylässä ja mietimme, mikä viinissä voisi vaikuttaa simpukoiden rakenteeseen.

Humalan haihduttua myimme ajatuksemme myös Tatulle, ja nyt nautitaan joulukuun MG klubissa sinisimpukoista ja samalla mietimme, tekeekö valkoviini erilaisen rakenteen simpukkaan kuin olut.  Tuleeko viinissä keitetyistä simpukoista kuivempia ja kumimaisempia kuin oluessa, vai oliko kaikki vain humalaisten turistien kuvitelmaa?  Tiedättehän, saman illuusion, jonka voi kokea myös Mallorcalla, jossa tähtitaivaan alla nautittu viini on kotiin tuotuna tuliaispullona osoittautunut käyneeksi mehuksi.

Mutta jos ilmiö on todellinen,  mikä voisi tällaisen selittää?  Veikkaamme selittäjäksi viinin happoa, sillä olimmehan moneen otteeseen MG klubissa todenneet hapon vaikutuksen kypsennettävän tuotteen rakenteeseen.  Risotossa, uppomunassa, chevicessä ja monessa muussa keittiön hellimässä aarteessa.  Erityisen mielenkiintoinen oli aikanaan uppomunakokeilumme, jossa tilkka happoa keitinvedessä sai aikaan mukavasti narskahtavan ”nahan” munan pintaan.

Tätä kemiaa muistelemme tarkemmin ensi maanantaina joulukuun MG klubi-illassa.  Lisäksi ja teemme sokkotestin, jossa toinen puoli simpukoita kypsennetään hapokkaassa ja toinen vähähappoisessa liemessä.  jotta sokkomaisto toteutuisi, vähähappoiseen versioon lisätään happo vasta kypsennyksen jälkeen.

****************************************************************************

Vuoden 2013 viimeinen MG klubi kokoontuu maanantaina 16.12.2013 klo 17- perinteisesti Stadin ammattiopistolla Roihuvuoressa Prinsessantie 2:ssa.  Tervetuloa taas kaikki aiheesta kiinnostuneet!

 

Jaa kirjoitus:

Leave A Comment

KEMIAA KEITTIÖSSÄ

Molekyyligastronomia-blogin lukijoille erikoishintaan 25 e+pk! Tilaa osoitteesta info@stimulusconsulting.fi Miksi munakas epäonnistuu? Entä mikä saa suklaavaahdon pysymään kasassa? Miksi tietyn ruuan kohdalla kannattaa kutsua perhe pöytään heti, mutta toinen ruoka saa hetken vetäytyä ennen kuin sille kannattaa näyttää veistä?