Molekyyligastronomia

Blogin pitäjä Anu Hopia on elintarvikekehityksen tutkimusprofessori Turun yliopistossa. Kirjoittanut ja luennoinut kokkauksen kemiasta 1990-luvun puolesta välistä.

OMA MAA MANSIKKA, MUU MAA MUSTIKKA, TG-KLUBI PUOLUKKA

Tieteellisgastronomiseen ruokaklubiin 6.11.2024 osallistui kaikkiaan 36 ruoka-aktiivia kolmella paikkakunnalla Helsingissä, Seinäjoella ja Turussa.  Helsingissä kokoonnuttiin poikkeuksellisesti Helsingin yliopiston Tiedemuseo Liekissä, jossa on parhaillaan Ruokaa kaikille -näyttely Helsingin yliopiston ruokaan liittyvästä tutkimuksesta. Liekin Pia Vuorikoski aloitti marjateemaisen iltamme Metsiemme marjat –esityksellä.  Siitä voitte lukea lisää hänen blogitekstistään Hotelli- ja ravintolamuseon blogista. 

13.11.2024|Marjat ja hedelmät|0 Comments

Marjojen marraskuu

Tieteellisgastronominen ruokaklubimme toteuttaa marraskuun 2024 klubi-illan yhteistyössä Helsingin yliopiston yhteistyökumppaneiden kanssa.  Helsingissä kokoonnutaankin poikkeuksellisesti Tiedemuseo Liekissä. Yhteisen ideoinnin päätteeksi teemaksi valikoituivat marjat.  Ilta etenee vanhaan malliin siten, että ensin kuulemme kulttuurihistoriallisen esityksen marjoista Suomessa.  Sen pitää Tiedemuseo Liekin näyttelypäällikkö Pia Vuorikoski. Aistinvaraisessa arviointiosuudessa tutustumme yhden tutun, joskin ristiriitaisia tunteita herättävään

PERINNERUOKIA JA RUOKAPERINTEITÄ

Näistä asioista keskustelimme lokakuisessa Tieteellisgastronomisessa ruokaklubissamme.  Heti alkuun kävi ilmi, että perinneruoat ja ruokaperinteet eivät ole laisinkaan sama asia.  Ruokaperinteet ovat elävimmillään, kun ne muuttuvat ja muokkautuvat aina kulloiseenkin aikaan sopivaksi.  Perinneruokien olemuksesta ja muuttumattomuudesta taas käytiin monenlaista keskustelua ja nämä kaksi käsitettä myös tuntuivat liittyvän vahvasti toisiinsa osallistujien mielissä.

9.10.2024|Kaikki muut|0 Comments

Perinneruoatko menneen talven lumia?

Mikä on parasta perinneruokaa? Olette jo ehkä huomanneet, että Hotelli- ja ravintolamuseon uusi näyttely kysyy uudessa näyttelyssään, Ovatko ruokaperinteet nam, yök vai häh? Sitä samaa kysymme lokakuun tieteellisgastronomisessa ruokaklubissamme keskiviikkona 2.10.2024 klo 16.45-18.45.  Kuulemme amanuenssi Laika Nevalaisen pohdintaa ruokaperinteistä ja keskustelemme perinneruokien olemuksesta muuttuvassa maailmassa.  Valikoitujen makupalojen inspiroimina,

24.9.2024|Kaikki muut|0 Comments

SYKSYN UMAMISET TOMAATIT OVAT MARJOJA

Syksyn alun kunniaksi aloitimme klubi-illan Nanna Rintalan Virgin Mary-drinksuilla. Yleisön toivomuksesta tässä resepti: 1 l Marli Natur tomaattimehua, 8cl sitruunanmehua, 24 tippaa tabascoa, 16 tippaa Worcesterinkastiketta suolaa ja mustapippuria myllystä (8 hieraisua) jokaiseen lasiin pala varsiselleriä "sekoitustikuksi". Sekoita kylmät aineet toisiinsa kannussa ja annostele. Tarjoile jäiden kanssa (mitä emme

12.9.2024|Kasvikunnan tuotteet|0 Comments

Syksy saapuu, illat pimenevät, tomaatit punastuvat

Syksyn ensimmäisessä tieteellisgastronomisessa klubi-illassa sukellamme tomaattiin Tieteellisgastronomisen ruokaklubin syyskausi avataan satokauden merkeissä, kun perehdymme tomaatin kulttuurihistoriaan ja makumaailmaan. Illan aloittaa Hotelli- ja ravintolamuseon amanuenssi Tiina Kiiskinen kertomalla tomaatin rantautumisesta Suomeen.  Aistinvaraisessa osiossa harjaannutamme aistimme taas tunnistamaan maku-ulottuvuuksia, tällä kertaa testattavana sarja närpiöläisiä tomaatteja. Klubimme on avoin kaikille ruoasta

27.8.2024|Kasvikunnan tuotteet|0 Comments

KEMIAA KEITTIÖSSÄ

Molekyyligastronomia-blogin lukijoille erikoishintaan 25 e+pk! Tilaa osoitteesta info@stimulusconsulting.fi Miksi munakas epäonnistuu? Entä mikä saa suklaavaahdon pysymään kasassa? Miksi tietyn ruuan kohdalla kannattaa kutsua perhe pöytään heti, mutta toinen ruoka saa hetken vetäytyä ennen kuin sille kannattaa näyttää veistä?

Go to Top