Molekyyligastronomia
Blogin pitäjä Anu Hopia on elintarvikekehityksen tutkimusprofessori Turun yliopistossa. Kirjoittanut ja luennoinut kokkauksen kemiasta 1990-luvun puolesta välistä.
MAALISKUUN MG-KLUBI – samppanjaa ja ost… eikun juustoa
Näistä laseista juodaan maaliskuun MG-klubissa samppanjaa. Viime perjantaina väitteli Kööpenhaminan ylipistosta Charlotte Vinther Schmidt aiheenaan Gastrophysical and chemical characterization of umami, taste pairing, and texture in relation to sustainable food sources: Squid, oysters, and fermented beverages. Yksi hänen pääasiallisista tuloksistaan oli osoittaa, kuinka sopivalla tavalla ruokaa ja juomaa yhdistämällä voidaan
Mitä se suolan maku oikein on?
Nämä eivät ole suolakiteitä, vaan jääkiteitä tämän aamuiselta hiihtolenkiltä. Korona se vain kurittaa meitä edelleen, emmekä ole kokoontuneet luonnontieteellis-gastronomisten patojen äärelle perinteisessä mielessä sitten vuoden takaisen tammikuun. Etäyhteyksin taikka rajoitetulla joukolla olemme tavanneet joskaan emme ihan kuukausittain. Mutta niin teimme taas helmikuussa 2021. Me olimme Tatun kanssa keskenämme keittiössä, ja
MAKUSTELLAAN PITKÄSTÄ AIKAA HELMIKUUN MG-KLUBISSA
Esimerkiksi tällaiset tuotteet voisitte hankkia MG-klubi-iltaan. Lisäksi suola- ja sitruunahappoliuokset sekä kolme samanlaista lusikkaa. Kirotuttu korona! Se sai varmaan meidätkin jättämään tammikuun MG-klubin väliin. On nimittäin ollut jotenkin hankala miettiä, miten saisimme klubi-iltoihin edes vähän ei-korona-ajan tunnelmaa. Keräännyttäisiin pohtimaan jotakin elämää suurempaa kysymystä. Teoretisoitaisiin ja erityisesti keräännyttäisiin yhteisen pöydän ääreen
SINIVIHREÄ LIPEÄKALALAATIKKO
Saatiinko siniset perunat muuttumaan vihreiksi? Lipeäkalalaatikon resepti menee esimerkiksi Hätälän nettisivujen mukaan suurin piirtein näin: 1 kg kypsennettyä lipeäkalaa1 kg keitettyjä perunoita300 g sipuliaMunamaito:5 munaa6 dl maitoaSuolaaValkopippuriaPerkaa kala ja poista mahdolliset ruodot, viipaloi peruna ja hienonna sipuliKuullota sipulia rasvassa pannullaLaita perunat, sipuli ja kala kerroksittain uuninkestävään vuokaan. Ylin ja alin
Miksi lipeäkalalaatikko muuttui kirkkaan vihreäksi?
"Livekala, kakut, joulupuuro, kutsulle ei saa nyt olla kuuro! - Jouluruokakemiaa luonnontieteellis-gastronomisessa ruokaklubissa ”Mun äidillä olis sulle kysymys”, sanoi yksi luentoani kuunnellut koululainen, ja jatkoi: Äidin joulun erikoisresepti on lipeäkalalaatikko, johon tulee perunoita ja liepäkalaa. Kerran hän teki laatikon Blue Kongo -perunoista, mutta ei uskaltanut sitten tarjota sitä meille, kun
LIEKITETTY GLÖGI
Sininen liekki valaisi marraskuun MG-klubi-iltaa. Tämäkin kuva on muuten Tatu Lehtovaaran ottama niin kuin moni muukin näissä postauksissa Heti, kun aloimme suunnitella toteutusta marraskuun MG-klubin kerrosjuomateemaan, päätin, että päällimmäiseksi kerrokseksi tulkoon viinahöyry, jota visualisoimme sinisellä liekillä. Se onnistuikin, ja tuon viereisen kuvan resepti löytyy postauksen lopusta. Mutta sitä ennen testasimme