Molekyyligastronomia

Blogin pitäjä Anu Hopia on elintarvikekehityksen tutkimusprofessori Turun yliopistossa. Kirjoittanut ja luennoinut kokkauksen kemiasta 1990-luvun puolesta välistä.

KEFIIRIHELMIEN HELMIKUU

Published On: 6.2.20222 CommentsCategories: Yleinen
Tämä kefiirihelmien kuva löytyy Wikipediasta, kuvaajana A. Kniesel

Mitä sinulle tulee mieleen kefiiristä?  Vähän piimän tapainen, mutta kirpeämpi, vähän vetisempi juoma? Jotenkin sellainen 80-luvun juttu?  1980-luvun siis.

Kefiiri on kuin kombucha: se pulpahtaa esiin aina parinkymmenen vuoden välein.  Kefiirissä ja kombuchassa on muutakin yhteistä:  molemmat syntyvät bakteeri- ja hiivayhteisön yhteistyönä, joka paitsi fermentoi hiilihydraattipitoisen nesteen – maidon tai sokeroidun teen – myös tuottaa yhteisölle kiinteän kasvualustan.  Kefiiriyhteisö helmiä ja kombuchayhteisö nahkaa.  

Tai noh, annetaan asiantuntijan kertoa….

Helmikuun 2022 luonnontieteellisgastronomisessa ruokaklubissa (MG-klubi) maanantaina 14.2.2022 perehdytään kefiirin maailmaan.  Saamme kuulla argentiinalaisen kollegan, ystävän, kollegan ja fermentoinnin asiantuntijan Gabriel Vinderolan luennon kefiirin mikrobiologiasta. Koska Gabriel on Argentiinassa, luento tulee tietty videolta.  Lisäksi tutustutaan maistaen muutamaan erilaiseen kefiiriin ja mietitään, mikä siinä kefiirissä on niin erikoista.

MG-klubi pidetään maanantaina 14.2.2022 Turussa yliopiston Aistikattila-moniaistilaboratoriossa osoitteessa Kiinanmyllynkatu 10.  Ajankohta on tuttu klo 17-19.  Klubi-iltaa voi seurata myös zoomin välityksellä linkistä  https://utu.zoom.us/j/69844909263.  

PS. Tatu on siirtynyt töissä uusiin hommiin, eikä enää pysty olemaan säännöllisesti mukana klubi-illoissa.  Niinpä me tässä etsiskellään Helsingin seudulta uutta kokoontumispaikkaa.  Ehdotuksia otetaan vastaan!

Jaa kirjoitus:

2 Comments

  1. Pirita outinen 12.2.2022 at 18:34 - Reply

    Osallistun tapahtumaan zoomin välityksellä, kiitos

    • Anu Hopia 13.2.2022 at 20:41 - Reply

      Kiva juttu, tervetuloa!

Leave A Comment

KEMIAA KEITTIÖSSÄ

Molekyyligastronomia-blogin lukijoille erikoishintaan 25 e+pk! Tilaa osoitteesta info@stimulusconsulting.fi Miksi munakas epäonnistuu? Entä mikä saa suklaavaahdon pysymään kasassa? Miksi tietyn ruuan kohdalla kannattaa kutsua perhe pöytään heti, mutta toinen ruoka saa hetken vetäytyä ennen kuin sille kannattaa näyttää veistä?