Molekyyligastronomia

Blogin pitäjä Anu Hopia on elintarvikekehityksen tutkimusprofessori Turun yliopistossa. Kirjoittanut ja luennoinut kokkauksen kemiasta 1990-luvun puolesta välistä.

KÄSINKIRJOITETTUA RUOKAA ELI KÖYHÄN MIEHEN RUOKAPRINTTERI

Ylen tiedesivut kyselivät äskettäin, että onko 3D-kotitulostin vuoden turhake. Me taas kevään viimeisessä MG-klubissa pohdimme, että minkälaiseen käyttöön mahtaa ruoan 3D-tulostimet lopulta asettua. Tuleeko niistä esimerkiksi: Upea uusi teknologia, jolla voidaan tuottaa esimerkiksi ravitsemuksellisesti räätälöityjä tuotteita erikoisruokavaliota kaipaaville, esimerkiksi lapsille tai vanhuksille Pikaruokaprinttereitä, vaikkapa astronauteille tai koululaisten iltapäiväpitsoille 3D-printteriravintoloita Huikea

KÄSINKIRJOITETTUA RUOKAA

William Shakespeare kirjoitti näytelmiä, mutta me kirjoitamme ruokaa. Kaikki on nykyään niin 3D-printteriä, niin 3D-printteriä, että meidänkin täytyy ottaa asia puheeksi MG-klubissa.  Valitettavasti meillä ei kuitenkaan vielä ole 3D-printteriä, joten joudumme kirjoittamaan ruokaamme käsin. Tai käsinkirjoittamaan ruokamme, miten se nyt sanotaankaan. Joka tapauksessa kevään viimeinen MG-klubi keskittyy 3D-printtauksen

13.5.2018|Kaikki muut, Uudet teknologiat|0 Comments

MIKSI SAMPPANJAKUPLAT NOUSEVAT JOSKUS KAHDEN KUPLAN SARJOINA?

Ei voi suositella.  Soda Stream ei tee valkoviinistä kuohuviiniä, vaikka Heston Blumenthal niin väittääkin.  Ainakin meidän taidoillamme saimme syntymään ehkä kymmenen kuplaa/dl.  Säälittävää! Ei ollut kuplia meidän kuplajuomissamme. Mutta onneksi huhtikuun klubi-illan teoria herätti mielekiintoa, kun pohdimme samppanjan kuplien syntyjä syviä.  Erityisesti yritimme ymmärtää, miksi samppanjalasin kuplat nousevat

22.4.2018|Juomat|2 Comments

KUPLIA TAI PERUNOITA HUHTIKUUSSA

Oletteko koskaan miettineet, miksi toisinaan kuohujuomalasissa kulpat kohoavat ylöspäin tasaisena virtana, mutta toisinaan esimerkiksi kolmen kuplan sarjoina? Minä olen. Monta kertaa. Viikon päästä maanantaina eli 16.4.2018 kokoonnumme taas luonnontieteellis-gastronomisen MG-klubin merkeissä Stadin ammattiopistolle pohtimaan klubin nimen kuvaamia ilmiöitä. Mikäs tällä kertaa aiheeksi? - kyselin Tatulta.  "Perunoita?", sanoi Tatu,

HAPPO KYPSENTÄÄ KYPSÄÄKIN KYPSEMMÄKSI

Testinäytteiteet valmistuvat maaliskuun MG-klubiin Äh, ärsyttävä kaksisisältöinen sanaleikki tuossa otsikossa!  En kuitenkaan raski ottaa sitä pois, joten jääköön siihen muitakin ärsyttämään. Ensinnäkin päätimme Tatun kanssa, että jatkossa MG-klubimme olkoon LUONNONTIETEELLIS-GASTRONOMINEN RUOKAKLUBI.  Sellainen se on varmaankin aina ollut, mutta nyt me hoksattiin se itsekin. Toisekseen, maaliskuun 2018 klubi-tapaaminen oli

Maaliskuun MG klubi Arvo Kokkosella

Nämä osterit olivat myynnissä Tsukijin kalatorilla Tokiossa muutama vuosi sitten. Maanantaina 19.3.2018 tutustutaan Arvo Kokkosen kalatukkuun. Viikon päästä maanantaina kokoonnumme MG klubiin Arvo Kokkoselle Vantaalle osoitteeseen Kuussillantie 16.  Siellä Jari Kokkonen on luvannut esitellä meille Arvo Kokkosen toimintaa, jonka jälkeen perehdymme katkarapujen maailmaan.  Aihe tarkentuu alkuviikosta, mutta tuoreuslupaus

11.3.2018|Lihat ja kalat|0 Comments

KEMIAA KEITTIÖSSÄ

Molekyyligastronomia-blogin lukijoille erikoishintaan 25 e+pk! Tilaa osoitteesta info@stimulusconsulting.fi Miksi munakas epäonnistuu? Entä mikä saa suklaavaahdon pysymään kasassa? Miksi tietyn ruuan kohdalla kannattaa kutsua perhe pöytään heti, mutta toinen ruoka saa hetken vetäytyä ennen kuin sille kannattaa näyttää veistä?

Go to Top